Πολυτεχνείο: Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ φέτος και πέρυσι (σύγκριση)

Περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» φέτος, καθώς θα πάρουν μέρος στα αυστηρά μέτρα για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενώ υπάρχουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις της χώρας. Υπό τον φόβο επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας για ακόμη μία φορά και με αφορμή το τεταμένο κλίμα ύστερα και από την αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ αλλά και τις αλλαγές για το πανεπιστημιακό άσυλο, η αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τους ταραξίες. Πιο συγκεκριμένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, δύο drones και ελικόπτερο.

Παράλληλα, χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Το βάρος στα Εξάρχεια

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας με συγκρούσεις με την ΕΛΑΣ.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η Αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Αστυνομία έξω από πανεπιστήμια και κυβερνητικά κτίρια

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Με την κατάργηση του ασύλου η Αστυνομία θα μπορεί φέτος να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των 10, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Τα μέτρα πέρυσι, το 2018

Δρακόντεια ελήφθησαν και το 2018 ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Περίπου 5.000 αστυνομικούς να συμμετείχαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Μεταξύ άλλων, όπως έγραφε η ενημέρωση «ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες. Επιπλέον, στην περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη».

Παράλληλα «πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων».

Επίσης, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό.