Πομπέο: Καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα

Αν και μιλώντας στην Καθημερινή ο Μάικ Πομπέο αποδοκιμάζει τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσο επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε κράτη, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει πως οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά και αυτό είναι το μήνυμα που κομίζει και προς τις δυο πλευρές.

«Όταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο.

«Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης», αναφέρει επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Χαρακτηρίζει, επίσης, παράθυρο ευκαιρίας την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο «θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός για τις δύο πλευρές», την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως λέει ο Μάικ Πομπέο, η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Όσο για την ενόχληση της Τουρκίας για τη Σούδα; Ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

“Πέταξε” ο Πομπέο

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (30.09.2020) έφυγε από την Κρήτη ο Μάικ Πομπέο.

“Αναχωρώντας από την Ελλάδα σήμερα, ικανοποιημένος από την εξαιρετική πρόοδο που κάναμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, από την τελευταία μου επίσκεψη πέρυσι. Καλωσορίζω το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή” έγραψε στο twitter ο Μάικ Πομπέο, ανεβάζοντας δυο φωτογραφίες από την αναχώρησή του.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η σύζυγός του Σούζαν πέρασαν το τελευταίο βράδυ τους στην Ελλάδα στο σπίτι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, όπου φιλοξενήθηκαν κατά την παραμονή τους στην Κρήτη.

Το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τα δυο ζευγάρια δείπνησαν σε χαλαρό κλίμα.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αναχώρησε για το αεροδρόμιο προκειμένου να συνεχίσει την περιοδεία του, με επόμενη στάση τη Ρώμη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Πομπέο και η σύζυγός του ευχαρίστησαν τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για τη φιλοξενία.