Πομπέο: Το Ιράν να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς που κρατά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απαίτησε χθες Τρίτη το Ιράν να αφήσει ελεύθερους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπου η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται.

«Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν το ιρανικό καθεστώς άμεσα υπεύθυνο για οποιονδήποτε θάνατο Αμερικανού. Η αντίδρασή μας θα είναι αποφασιστική», διεμήνυσε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφεται ότι η Τεχεράνη αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερους 70.000 φυλακισμένους τη Δευτέρα, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Τόσο στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του, όσο και σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πομπέο αξίωσε η ιρανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς που κρατά «άδικα» για «ανθρωπιστικούς» λόγους, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού στις φυλακές συνεπάγεται πως η παράταση του εγκλεισμού τους θα καταπατούσε κάθε έννοια «θεμελιώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σύμφωνα με τον Πομπέο, οποιαδήποτε χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν θα πρέπει να ζητήσει να λάβει ανταπόδοση από την Τεχεράνη, αλλά και την αποφυλάκιση όλων των ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και των ξένων εγκλείστων στις ιρανικές φυλακές.

Η επιδημία της ασθένειας COVID-19 πλήττει πολύ σκληρά το Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες Τρίτη άλλους 54 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στους 291 νεκρούς.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Love is in the… pizza: limited edition γεύσεις & προσφορές από τη l’artigiano για τον Άγιο Βαλεντίνο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Σε 45 λεπτά ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία» – Τι λέει ο Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
12 Φεβρουαρίου, 2025