Πώς αντέδρασαν οι Ιρανοί στην είδηση του θανάτου του προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί – Ο θρήνος και οι πανηγυρισμοί

Σοκ και δυσπιστία ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που εξέφρασαν οι περισσότεροι Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση ότι το ελικόπτερο του προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν το απόγευμα της Κυριακής. Οι εικασίες άρχισαν αμέσως να εξαπλώνονται στο διαδίκτυο, καθώς τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν περιορισμένες και ενίοτε αντιφατικές πληροφορίες για το περιστατικό, σύμφωνα με το BBC.

Ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν ο Ραϊσί και τα άλλα επτά άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, και αρκετοί άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, είχαν πεθάνει.

«Καθυστερούσαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να προετοιμάσουν μια ανακοίνωση ή βρίσκονταν στο σκοτάδι για την τύχη τους, όπως και το ευρύ κοινό;», αναρωτήθηκαν. «Είναι σίγουρα νεκρός», έγραψε ένα άτομο στο X. «Απλώς κερδίζουν χρόνο για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση».

Υπήρχαν, επίσης, εικασίες σχετικά με τα αίτια της συντριβής, η οποία συνέβη σε μια απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή την ώρα που είχε πυκνή ομίχλη και βροχή.

Ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο απλώς για ατύχημα -το τελευταίο περιστατικό στη μακρά ιστορία των συντριβών του Ιράν- ή αν ήταν αποτέλεσμα επίθεσης ή σαμποτάζ. «Μπορείτε να βρείτε μόνο μια χούφτα αεροσκάφη που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα», έγραψε ένας άλλος χρήστης του X. «Θυμάστε που οι σκληροπυρηνικοί έλεγαν ότι η αγορά νέων αεροπλάνων και ελικοπτέρων ήταν πολυτέλεια και σπατάλη;»

Αλλά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπήρξε μια αλλαγή στη διάθεση της κοινής γνώμης. Καθώς έπεφτε η νύχτα και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν μπορούσαν να βρουν το σημείο της συντριβής, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από προσευχές που γίνονταν για τον Ραϊσί σε όλη τη χώρα.

Ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε εντωμεταξύ στους Ιρανούς ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι δεν θα προκληθεί καμία διαταραχή στις λειτουργίες της χώρας».

Τα σχόλια αυτά ερμηνεύτηκαν από πολλούς Ιρανούς ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση γνώριζε ήδη τι είχε συμβεί σε όσους επέβαιναν στο ελικόπτερο και ότι μια ανακοίνωση θα ερχόταν το πρωί.