Πώς έφτασε η «κραταιά» τράπεζα Πειραιώς να απολύει κόσμο…

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απόλυση 24 εργαζομένων από το πρώην RBU (τμήμα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων) της τράπεζας, πυροδοτώντας ένα ντόμινο εξελίξεων με πρωταγωνιστές την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ. Αντιδράσεις, κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις, συναντήσεις αλλά και απειλές, σημάδεψαν αυτή την απόφαση της Τράπεζας.

Οι 24 απολυμένοι της Τράπεζας Πειραιώς, είναι μέρος από τους 145 συνολικά υπαλλήλους που εργάζονταν στο τμήμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα (σ.σ. αναγκαστική άδεια) από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πουλήθηκε στη Σουηδική εταιρεία Intrum.

Το χρονικό…

Το newsique.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς), Μανώλη Μπεμπένη, με τη βοήθεια του οποίου ξετυλίγουμε το κουβάρι των εξελίξεων, αναφορικά με της απολύσεις μίας εκ των τραπεζών, που όχι μόνο γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, απορροφώντας την περιουσία (κινητή και ακίνητη) αρκετών άλλων τραπεζών, αλλά -βεβαίως- και που ανακεφαλαιοποιήθηκε, αρκετές φορές, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, τέλη Ιανουαρίου 2019, όταν οι Γενικοί Διευθυντές της Πειραιώς άρχισαν να διαδίδουν σε συναδέλφους τους ότι «το τμήμα RBU της Τράπεζας θα αποσχιστεί και εσείς θα χάσετε την τραπεζοϋπαλληλική σας ιδιότητα». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο άκουσμα των φημών ξεκίνησαν άμεσα κινητοποιήσεις. Πρώτη αντίδραση ήταν η προκήρυξη στάσης εργασίας (4/2/2019) στα κεντρικά γραφεία της RBU της Πειραιώς με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων που -σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς – ξεπέρασε κάθε προσδοκία (περίπου 1.300 υπάλληλοι της Τράπεζας).

Λίγους μήνες αργότερα, το Μάιο και, ενώ πλέον οι ψίθυροι για την απόσχιση της RBU έγιναν «είδηση», οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική απεργία, την οποία προκήρυξε η ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας). Στη συνέχεια, το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία – όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων-δεσμεύθηκε, προφορικά, ότι η μετάβαση στο νέο σχήμα θα γίνει σε εθελοντική βάση. Επειδή οι εργαζόμενοι «δεν ικανοποιήθηκαν από την προφορική δέσμευση», εξηγεί ο κ. Μπεμπένης, προκηρύχθηκε γενική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την επόμενη μέρα.

Τον Ιούλιο 2019, υπογράφτηκε γραπτή συμφωνία συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ, που προέβλεπε την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο σχήμα (Intrum). Πιο συγκεκριμένα, προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι που θα πηγαίναν στη νέα εταιρεία θα είχαν την ίδια σύμβαση, τις ίδιες παροχές και τα ίδια δικαιώματα με το προηγούμενο καθεστώς. Επίσης, προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια θα πήγαιναν στο νέο σχήμα εθελοντικά.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο ακόμα και για «εκβιασμούς» εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας, οι οποίοι έλαβαν χώρα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να επιλέξουν οι υπάλληλοι την Intrum. Ως αποκορύφωμα επισημαίνουν επιστολή του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος τόνιζε προς τους υπαλλήλους ότι «ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αποφασίσει μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου υπεύθυνα, με ψυχραιμία και ρεαλισμό για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε το προσωπικό στη σουηδική εταιρεία Intrum. Από τους 1.300 εργαζόμενους, οι 350 επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα, οι 250 επέλεξαν να εργαστούν με σύμβαση δανεισμού στην Intrum και οι 600 μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία.

«Αρχίζει ο Γολγοθάς…»

«Από τις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει ο Γολγοθάς για τους υπόλοιπους υπαλλήλους (350 συνολικά)», αναφέρει ο Μανώλης Μπεμπένης, εξηγώντας ότι τις πρώτες εβδομάδες παρακολούθησαν κάποια σεμινάρια και έδωσαν συνεντεύξεις. Από τους 350, 70 άτομα τοποθετήθηκαν σε καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στους υπόλοιπους στάλθηκε το μήνυμα «δεν υπάρχει θέση για σας». Στη συνέχεια, η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε ξεχωριστές επιστολές στον καθένα, «δίνοντάς του τρεις επιλογές: 1. μετάθεση σε κατάστημα της επαρχίας, όπως για παράδειγμα η Λέρος, 2. να κάνει χρήση της εθελουσίας και 3. να εργαστεί σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς», με χειρότερους, όμως, όρους εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αρνήθηκε να κάνει χρήση της εθελουσίας και στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, η Τράπεζα προχώρησε σε 24 απολύσεις.

«Από την εποχή της Χούντας δεν είχαν γίνει απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο – Το Υπουργείο Εργασίας υιοθέτησε τα επιχειρήματα της Τράπεζας»

Ο κ. Μπεμπένης σημείωσε -μιλώντας στο newsique- ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι οι πρώτες που γίνονται στον τραπεζικό κλάδο από την εποχή της Χούντας και μετά, ενώ εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του Υπουργείου Εργασίας: «Ενώ είναι ακόμη σε εκκρεμότητα οι 24 απολύσεις των συναδέλφων μας, για τις οποίους έχουμε προσφύγει στο Υπουργείο, το μόνο που έχει καταφέρει στην παρούσα φάση είναι να εξωθήσει 100 συνάδελφους μας προς την εθελούσια, υιοθετώντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της Τράπεζας “ότι υπάρχουν μόνο 35 θέσεις εργασίας στα περιφερειακά καταστήματα, τη στιγμή που στην Τράπεζα Πειραιώς γίνονται προσλήψεις νέων υπαλλήλων”».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας, ότι δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα που έχει κατατεθεί -και έχει γίνει αποδεκτό- για γνωστοποίηση των προσλήψεων της Τράπεζας Πειραιώς κατά τα έτη 2018 και 2019.

«Στα κάγκελα» οι εργαζόμενοι και κινητοποιήσεις…

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απολύσεις οδήγησαν σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά. Στην Αθήνα (11/12/2019), οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία σε επτά κεντρικά κτίρια της τράπεζας Πειραιώς.

«Οι 24 απολύσεις, κάποιων από αυτούς που βρίσκονταν σε αναγκαστική άδεια, επειδή θέλησαν να κάνουν χρήση του εθελοντικού όρου που προέβλεπε η συμφωνία με την ΟΤΟΕ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν η κατάληξη ενός σχεδίου που εξυφαίνεται εδώ και καιρό με σκοπό να μπει ταφόπλακα σε κινητοποιήσεις και να σωπάσουν οι φωνές που αντιδρούν στους σχεδιασμούς της τράπεζας», τόνιζαν χαρακτηριστικά όσοι κατέβηκαν στους δρόμους.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για τις απολύσεις της Τράπεζας Πειραιώς πήραν θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κάλεσε τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να παρέμβει «για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα προς τον κ. Βρούτση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλίμονο αν οι Τράπεζες -που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού- αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης», σχολίασε η κυρία Γεννηματά.

Τέλος, πριν λίγες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει να ανακληθούν οι απολύσεις.

Η θέση της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, στις 4 Δεκεμβρίου 2019, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας και των εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί στα χρόνια της κρίσης μειώσεις μισθών και μεταβολές εργασιακών συνθηκών για να εργάζονται σήμερα σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα:

«Πριν την καταγγελία των συμβάσεων, είχαν προηγηθεί, για περίπου ένα εξάμηνο, επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συνέχιση της απασχόλησης των 24 ατόμων στον Όμιλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τους ίδιους, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, με τη μη αποδοχή της πρότασης να μετακινηθούν στην Ιntrum, όπου μεταφέρθηκε το αντικείμενο της εργασίας τους, με πλήρη διασφάλιση της θέσης απασχόλησης, των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών), των προνομίων (χαμηλότοκα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα κ.λπ.), και μπόνους 9 μισθών, η Τράπεζα, εφαρμόζοντας τη συμφωνία της ΟΤΟΕ, πρότεινε εναλλακτικές δυνατότητες, τόσο για την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας στον Όμιλο όσο και για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποδέχθηκαν προτάσεις για:

– απασχόληση στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας,
– απασχόληση σε θυγατρική της Τράπεζας στην Αττική,
– ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ενισχυμένες απολαβές.

Κατόπιν αυτού η Διοίκηση, ενεργώντας υπεύθυνα απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την Τράπεζα Πειραιώς καταβάλλοντας υπέρμετρη προσπάθεια για να επιστρέψει η Τράπεζα σε κερδοφορία και να είναι σήμερα ανταγωνιστική, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην μόνη εναπομείνασα επιλογή, αυτή της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας».