Πιο κοντά στην Ελλάδα κατά τρία μέτρα ήρθε η Τουρκία, μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Δρ Σεισμολογίας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Είχαμε δύο σεισμούς 7,8 και 7,6 στο ίδιο ρήγμα, της ανατολικής Ανατολίας, στο συνολικό μήκος του “σπασίματος” του ρήγματος προσεγγίζει τα 300 χιλιόμετρα. Κατά μήκος έχουμε όλες αυτές τις πόλεις που επλήγησαν και τις τεράστιες καταστροφές. Η Τουρκία ήρθε πιο κοντά στην Ελλάδα, κατά τρία μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι σεισμοί στην Τουρκία προκλήθηκαν από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και η χώρα μας επηρεάζεται κατά βάση από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι στο «κάδρο» επικινδυνότητας, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.
«Ο ελλαδικός χώρος παραμένει στο κάδρο του ενδεχόμενου επηρεασμού», είπε, αναφερόμενος στους σεισμούς στην Τουρκία ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Δρ Σεισμολογίας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Το δύο ρήγματα έχουν κοινό σημείο στα βάθη της Τουρκίας στα σύνορα με το Ιράν. Όταν μετακινηθεί το ένα ρήγμα, όπως συνέβη με το ανατολικό, είναι πιθανό να μετακινηθεί και το άλλο. Δε γνωρίζουμε το πότε και με τι μέγεθος. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει μεγαλύτερο μήκος, περίπου στα 1.200 χιλιόμετρα και έχει δώσει σεισμούς 8 Ρίχτερ, το 1939 και 7,5 Ρίχτερ, το 1998», υπογράμμισε.
«Ο ελλαδικός χώρος παραμένει στο κάδρο του ενδεχόμενου επηρεασμού ωστόσο πιθανότερο είναι να επηρεαστούν περιοχές κοντινότερες, όπως σε Τουρκία, Συρία και Κύπρο, είναι 1.200 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.