Πώς η τηλεργασία βλάπτει τη σωματική και ψυχική υγεία – Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ

Για τους κινδύνους που ενέχει η τηλεργασία για την σωματική υγεία -όπως οι πόνοι στην πλάτη- και για την ψυχική υγεία -όπως η κοινωνική απομόνωση, το διαρκές στρες και η μοναξιά– προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ προβλέπει ότι η τάση θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού καθώς οι εργαζόμενοι πασχίζουν να επικεντρωθούν στα οφέλη της.

«Όταν είναι σωστά οργανωμένη και υποστηρίζεται, η τηλεργασία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου και στην κοινωνική του ζωή. Ωστόσο, όταν η υγεία και οι κίνδυνοι ασφαλείας από την τηλεργασία δεν αποφεύγονται και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές ενώ τηλεργάζονται, αυτό το είδος εργασίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία» αναφέρει ο ΠΟΥ σε μια τεχνική περίληψη για την ασφαλή και υγιή τηλεργασία.

Στο κείμενο ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η παρατεταμένη εργασία στον υπολογιστή με απομακρυσμένη σύνδεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μυοσκελετικούς τραυματισμούς και υπερκόπωση του ματιού επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των τηλεργαζόμενων καθώς συνεισφέρει στο στρες.

Ανάμεσα σε άλλους κινδύνους για την σωματική υγεία, ο ΠΟΥ τονίζει την θερμική δυσανεξία, τον φωτισμό, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών και την ποιότητα του αέρα στα σπίτια των εργαζομένων.

Ενώ ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία βασίζονται κατά πολύ στις εργασιακές προτιμήσεις των υπαλλήλων, προειδοποιεί για την πιθανότητα κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς, ανησυχίας και ενοχής.

Η μελέτη του Οργανισμού επίσης διαπίστωσε ότι η τηλεργασία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ενδοοικογειακών συγκρούσεων και των συγκρούσεων μεταξύ συναδέλφων.

Ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κάνουν έκκληση για κρίσιμες αλλαγές με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων καθώς θα συνεχίσουν πιθανόν να εργάζονται από το σπίτι και μετά την πανδημία δεδομένου ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και οι εργοδότες έχουν δει κάποια οφέλη από το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς.

Ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για εργασία από το σπίτι, την παροχή οδηγιών και εκπαίδευσης για τη μείωση των επιπτώσεων στην ψυχική και πνευματική υγεία, την παροχή επαρκών ημερών αδείας για ξεκούραση και το «δικαίωμα να αποσυνδέονται» δηλαδή να μην επιτρέπεται στους εργοδότες να τους ενοχλούν εκτός ωραρίου εργασίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Λέμβος με 42 μετανάστες στη Γαύδο την Καθαρά Δευτέρα
4 Μαρτίου, 2025
Στρατηγικό αποθεματικό κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε ο Τραμπ – Στην κατιούσα το δικό του meme coin
4 Μαρτίου, 2025
Live από τη Βουλή η συζήτηση της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χ. Τριαντόπουλο
4 Μαρτίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Ξεσπά ο γιος του κατά του Γρηγόρη Βαλλιανάτου – «Κρίμα να μην σέβεσαι έστω εμάς»
4 Μαρτίου, 2025
Κρήτη: Ανήλικος επιβάτης πλοίου υπέστη ηλεκτροπληξία – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
4 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονος για διακίνηση ναρκωτικών – Τον τσάκωσαν σε αυλή σχολείου
4 Μαρτίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Σήμερα η κηδεία του – Η επιθυμία της οικογένειας
4 Μαρτίου, 2025
Η αποστομωτική απάντηση του Νίκου Πλακιά στα σενάρια για το κορίτσι που στάθηκε απέναντι στον «Αίαντα» της ΕΛ.ΑΣ.
4 Μαρτίου, 2025
Ντόλι Πάρτον: Πέθανε ο σύζυγός της – Αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι «Jolene»
4 Μαρτίου, 2025
Αστυνομικός της Βουλής: Εικόνες φρίκης στον φορητό υπολογιστή του – Το υλικό παιδικής πορνογραφίας και το βίντεο με την πεθερά
4 Μαρτίου, 2025