Πώς κατάφερε η Χεζμπολάχ να παραβιάσει ξανά την ισραηλινή αεράμυνα

Στην επίθεση στην Μπινγιαμίνα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπό την κάλυψη ενός πυραυλικού βομβαρδισμού, μια τακτική που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των ισραηλινών αμυντικών συστημάτων.

Το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ κοντά στην Μπινγιαμίνα την Κυριακή, το οποίο άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες, αναδεικνύει την αυξανόμενη απειλή που συνιστούν τα drones στον σύγχρονο πόλεμο, όπως σχολιάζει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post.

Το Mirsad-1 είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει για πάνω από δύο δεκαετίες, προερχόμενο από ιρανικά σχέδια. Το Mirsad-1, όπως σημειώνουν ειδικοί από το Κέντρο Ερευνών Alma, βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει τελική ταχύτητα 370 χιλιομέτρων την ώρα και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη φορά

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε να αποφύγει τον εντοπισμό και να συντριβεί στην περιοχή Μπινγιαμίνα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ρήγμα στην ισραηλινή αεράμυνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense Industry Daily, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 ξεφεύγει από την άμυνα του Ισραήλ. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν drones της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά, πριν επιστρέψουν στον Λίβανο αλώβητα.

Επέκταση του οπλοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ιρανικής στρατηγικής για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των πληρεξουσίων δυνάμεών της. Το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών εξηγεί ότι η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της, για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες των πυραύλων της. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Mirsad-1 επιτρέπουν στη Χεζμπολάχ να διεξάγει ακριβείς επιθέσεις βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για το προσωπικό της. Αυτή η τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί μετά από χρόνια δοκιμών και λαθών, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τους πληρεξουσίους του με προηγμένες τεχνολογίες.

Το Mirsad-1 είναι μόνο ένα από τα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ. Η ομάδα έχει στη διάθεσή της μια ποικιλία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολλά από τα οποία είναι είτε ιρανικής κατασκευής είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, της συλλογής πληροφοριών και των αποστολών αυτοκτονίας.

Αναφορές από το Κέντρο Ερευνών Alma δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πάνω από 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η ομάδα διαθέτει πιο προηγμένα μοντέλα, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-4 και Shahed.

Η επίθεση στην Μπινγιαμίνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ στην αντιμετώπιση των απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενώ ο σιδερένιος θόλος του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά των ρουκετών, έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στον εντοπισμό και την αναχαίτιση μικρών, χαμηλά ιπτάμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών όπως το Mirsad-1.

Οι IDF έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το γιατί δεν ενεργοποιήθηκε κανένας συναγερμός κατά τη διάρκεια του περιστατικού στην Μπινγιαμίνα, παρά την αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Χεζμπολάχ στις επιθέσεις της. Αυτή η τελευταία επίθεση αποτελεί μέρος ενός συνεχιζόμενου πολέμου μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Από τη δεκαετία του 1990, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος, με πολλά περιστατικά να συμβαίνουν σε περιόδους αυξημένων συγκρούσεων. Σύμφωνα με αμυντικούς εμπειρογνώμονες, η Χεζμπολάχ συχνά εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συνδυασμό με πυρά ρουκετών, για να εξουδετερώσει τις ισραηλινές άμυνες και να συλλέξει επιχειρησιακά δεδομένα για μελλοντικά πλήγματα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Survivor: Δύο και πολύ σημαντικά τα σημερινά έπαθλα – Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο
14 Οκτωβρίου, 2024
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ» – Το μήνυμα από ΕΟΕ και Ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο για τον αείμνηστο Ολυμπιονίκη
14 Οκτωβρίου, 2024
Καμένα Βούρλα: Θρίλερ με τη δολοφονία 84χρονης – Τι λένε οι συγγενείς της
14 Οκτωβρίου, 2024
Καμένα Βούρλα: Γρίφος με τη νεκρή 84χρονη μέσα στο σπίτι της – Στο περιβάλλον της ψάχνουν τον δολοφόνο
14 Οκτωβρίου, 2024
AEGEAN: Νέο πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους – Η προθεσμία για τις αιτήσεις
14 Οκτωβρίου, 2024
Αρβανίτης: «Ερώτηση προς την Κομισιόν για την αλόγιστη ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Εύβοια»
14 Οκτωβρίου, 2024
Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια
14 Οκτωβρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Restart Ανδρουλάκη με αλλαγές στο κόμμα και την Κ.Ο. – Τα νέα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει
14 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τον αποκλεισμό
14 Οκτωβρίου, 2024
Ισραήλ: Χτύπησε για πρώτη φορά χριστιανικό χωριό στο βόρειο Λίβανο – «Πάνω από 18 άτομα σκοτώθηκαν»
14 Οκτωβρίου, 2024