Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο λευκό χρώμα για το χώρο σας

-Τι άσπρο να βάψω το δωμάτιό μου;
-Προφανώς, εννοείς τι ΧΡΩΜΑ να βάψεις το δωμάτιο…
-Όχι, εννοώ αυτό που λέω. Τι ΑΣΠΡΟ να το βάψω!
-Μα… υπάρχουν πολλά «άσπρα»;

Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά άσπρα. Τόσα πολλά που, ενώ αρχικά το project «λευκό» μπορεί να μοιάζει απλό, η εφαρμογή του λευκού χρώματος στο χώρο μας αποδεικνύεται αρκετά απαιτητική. Ο αριθμός των λευκών χρωμάτων είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όσο -τελικά- και οι διαφορές μεταξύ των αποχρώσεων, παρότι μπορεί να φαίνονται λεπτές στην πρώτη δοκιμή.

Το κλειδί για να επιλέξετε το σωστό τόνο λευκού χρώματος είναι η αξιολόγηση του φωτισμού του χώρου σας. Τι τύπος φωτός είναι; Το ύψος, η γωνία και το χρώμα του μεταβάλλονται ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου και την ώρα της ημέρας.

-Το φυσικό φως από τα βορινά παράθυρα τείνει να είναι διάχυτο, χωρίς σκιές και έχει ουδέτερο ή ελαφρώς γκρίζο τόνο, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και του έτους.

– Το φυσικό φως από την ανατολή είναι δυνατότερο το πρωί και τείνει να είναι χαμηλού ύψους με γκριζο-κίτρινο χρώμα.
– Από τον νότο, το φως κυριαρχεί από αργά το πρωί μέχρι το απόγευμα, τείνει να ζωντανεύει τα χρώματα και δημιουργεί έντονες και ξεκάθαρες σκιές.
– Το φυσικό φως από τη δύση είναι δυνατότερο αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει πλούσιο πορτοκαλί–χρυσό χρώμα.
Πώς επιλέγουμε λευκό ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου
– Βόρειας όψης δωμάτια. Αποφεύγουμε τα off – whites τα οποία στη βάση τους έχουν
τόνους πράσινους και γκρι. Κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται πιο σκοτεινό. Επιλέγουμε ένα λευκό με κίτρινο χρώμα στη βάση του.
– Νότια δωμάτια. Μας δίνουν μεγάλη ευελιξία, διότι η ποιότητα του φωτός παρέχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στις θερμές και στις ψυχρές αποχρώσεις του λευκού.
– Ανατολικά δωμάτια. Το φως τους εμφανίζει ελαφρύ μπλε τόνο. Επιλέγουμε λευκό με πράσινο ή μπλε στη βάση του.
– Δυτικά δωμάτια. Το λευκό θα έρθει να ενισχύσει τόσο το φυσικό όσο και το
τεχνητό φως, δίνοντας μία υπέροχη ευάερη αίσθηση. Ακόμα και τα ουδέτερα γκρίζα διατηρούν μία αίσθηση φωτός, αν και το χρώμα θα αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με μία πιο δροσερή αίσθηση νωρίτερα και ένα πιο ζεστό τόνο τη νύχτα.

Λάβετε υπόψη σας ότι η επίπλωση επηρεάζει την αντίληψη οποιαδήποτε χρώματος. Πριν επιλέξετε το χρώμα που θα εφαρμόσετε στους τοίχους σας, λοιπόν, εντοπίστε τα χρώματα που επικρατούν στην παλέτα του χώρου. Είναι θερμά ή ψυχρά; Εάν είναι θερμά, επιλέξτε λευκά με ζεστές αποχρώσεις: ώχρα, ροζ , πορτοκαλί, κίτρινο. Αν είναι ψυχρά, επιλέξτε λευκό με τόνους μπλε, μωβ ή πράσινο.

Hints & Tips

-Το χρώμα το βλέπουμε καθαρά εκεί όπου ενώνονται οι τοίχοι με την οροφή.
​-Δοκιμάστε πολλά λευκά που ταιριάζουν στο γούστο σας και εντοπίστε τις αγαπημένες σας αποχρώσεις.
-Xρησιμοποιήστε μεγάλες κάρτες με δείγμα από το χρώμα που σας αρέσει και μετακινήστε τις από δωμάτιο σε δωμάτιο. Δείτε τις διαφορές τους.

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.