En esta foto suministrada por el servicio de prensa de la 65ta Brigada Mecanizada de Ucrania el 19 de noviembre de 2024, soldados ucranianos asisten a entrenamiento en la región de Zaporiyia, Ucrania. (Andriy Andriyenko/Brigada Mecanizada de Ucrania vía AP)

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025 – Η στάση Ζελένσκι και οι πιέσεις Τραμπ

Παρά την επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, είναι η πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2022 που όλες οι πλευρές, άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες, επιθυμούν μια διπλωματική λύση. Επιταχυντής των εξελίξεων χαρακτηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά δήλωνε ότι θα λήξει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, όμως πλέον αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί κατάπαυση του πυρός, χωρίς εγγυήσεις, αλλά ήδη η Ουκρανική θέση έχει μετακινηθεί. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΕΡΤΝews o δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, η στάση του Κιέβου δεν είναι τόσο αδιάλλακτη όσον αφορά τα σύνορα του 1991, ενώ η Ρωσία κερδίζει έδαφος πιο γρήγορα από κάθε άλλη στιγμή.

«Αυτή τη στιγμή ο Ζελένσκι δηλώνει ανοιχτά ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις προκειμένου με στρατιωτικά μέσα να απελευθερωθούν τα εδάφη, στα νομίμως αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας του 1991. Άρα λοιπόν, ήδη φαίνεται ότι βάζει νερό στο κρασί του», τόνισε o Κώστας Ονισένκο.

Το σχέδιο Νίκης του Ουκρανού ηγέτη που περιλαμβάνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συναντά τις επιφυλάξεις των συμμάχων, ειδικά της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου, παρά τη διακήρυξη του περασμένου Ιουλίου ότι η Ουκρανία βρισκόταν σε «μη αναστρέψιμη πορεία προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση».

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει υποδείξει ότι εάν μια προσφορά ένταξης επεκταθεί εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί ότι θα ίσχυε, αρχικά, μόνο σε εδάφη υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Αυτό, είπε στο Sky News τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας για λύση που θα μπορούσε να τερματίσει την «καυτή φάση» του πολέμου, επιτρέποντας μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τελικών συνόρων της Ουκρανίας.

Στις 21 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνέχιζε να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά θα απαιτούσε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν δραματικά τις αμυντικές τους δαπάνες.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου συνέχισαν επίσης να επιτείνουν τις κυρώσεις στη Μόσχα, με την ελπίδα ότι η ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου αλλά «υπήρξε βαθιά απογοήτευση για το γεγονός ότι οι κυρώσεις δεν κατέστρεψαν τη ρωσική οικονομία», όπως δήλωσε πηγή του αμερικανικού Κογκρέσου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καιρός: Πού θα ρίξει χιόνια τις επόμενες ημέρες
16 Μαρτίου, 2025
Νίκος Πλακιάς για τον ανασχηματισμό: «Όποιος και να ήταν υπουργός θα έφερνε τα παιδιά μου πίσω;»
16 Μαρτίου, 2025
Συλλυπητήρια του Κωνσταντίνου Τασούλα στην ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονία για τη φονική φωτιά σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία
16 Μαρτίου, 2025
Βελιγράδι: Ερωτήματα γύρω από τα βίντεο με τους διαδηλωτές – «Δεν χρησιμοποιήσαμε ηχητικά όπλα», λέει η κυβέρνηση
16 Μαρτίου, 2025
Β. Μακεδονία: Πέντε εισαγγελείς θα αναλάβουν την έρευνα για την τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο
16 Μαρτίου, 2025
Άγρια συμπλοκή στις Φυλακές Δομοκού
16 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στο Περιστέρι: Η στιγμή που το αυτοκίνητο της 22χρονης πέφτει στο ταξί
16 Μαρτίου, 2025
Β. Μακεδονία: 59 νεκροί από την φωτιά σε κέντρο διασκέδασης – Εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη
16 Μαρτίου, 2025
Υεμένη: Η Ρωσία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις επιθέσεις
16 Μαρτίου, 2025