Νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων εντός της σχολικής κοινότητας ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας.
Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για την έναρξη της νέας χρονιάς, με τις τελικές ανακοινώσεις για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών να αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Την Πέμπτη έχει οριστεί συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους ειδικούς και κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν τα νέα πρωτόκολλα αλλά και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι διασωληνωμένοι, η θωράκιση του σχολικού περιβάλλοντος μέσω του εμβολιασμού αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της διά ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία. Γι’ αυτόν το λόγο και αναμένονται νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων εντός της σχολικής κοινότητας.
Εκπαιδευτικοί
Το ποσοστό των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών έχει υποχωρήσει ελάχιστα εντός του τελευταίου μήνα με ένα 20%-25% να μην έχει προχωρήσει έστω σε προγραμματισμένο ραντεβού. Αναφερόμενη στα ποσοστά των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «δεν έχουμε φτάσει το 80% όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών», ενώ σημείωσε ότι περισσότεροι είναι οι καθηγητές που εμβολιάστηκαν και λιγότεροι οι δάσκαλοι». Σημειώνεται ότι στους εκπαιδευτικούς η πλειοψηφία τους είναι άνω των 50 ετών.
Πάντως, η κ. Μακρή ξεκαθάρισε ότι η τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να εφαρμοστεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όπου νοσεί ο εκπαιδευτικός ή φοιτούν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Το τέλος της τηλεκπαίδευσης επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και για τα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πληγεί βαθύτατα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την επέλαση της πανδημίας.
Ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος σημείωσε σε δηλώσεις του ότι στόχος είναι η διά ζώσης λειτουργία από 1ης Οκτωβρίου.
Ο σχεδιασμός
Εν αναμονή των ανακοινώσεων στις οποίες θα ορίζονται οι τελικές λεπτομέρειες για το άνοιγμα της εκπαίδευσης και την ασφαλή επιστροφή εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μαθητών και φοιτητών, τα βασικά σημεία του σχεδίου ορίζουν τα εξής:
-Η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία είναι η 13η Σεπτεμβρίου. Παρά τα σενάρια για πρόωρη έναρξη του σχολικού έτους, τελικά η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να παραμείνει στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους.
-Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών) είτε με πιστοποιητικό προηγούμενης νόσησης που να μην ξεπερνάει το εξάμηνο. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος για την είσοδό τους στους σχολικούς χώρους.
-Στον αντίποδα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, με ευθύνη των ίδιων. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να «πιέσει» το ποσοστό των εκπαιδευτικών, που, αν και μειοψηφικό, είναι αρκετά υψηλό και ανησυχεί το υπουργείο Παιδείας. Ιδίως σε περιπτώσεις νόσησης ενός εκπαιδευτικού, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στον προγραμματισμό και την ομαλή λειτουργία και διδασκαλία εντός του σχολείου, καθώς η αντικατάσταση από κάποιον αναπληρωτή απαιτεί χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν φέρει κανένα από τα παραπάνω έγγραφα τίθεται σε αναστολή και περικοπή μισθού.
-Στα πανεπιστήμια θα ισχύσει η είσοδος με υποχρεωτική προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους πανεπιστημιακούς και εργαζομένους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ, αλλιώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού, συζητείται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ στην περίπτωση των μικρών να δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»