Αλλεπάλληλες μάχες έως τον Μάιο θα δίνονται με τον ιό καθώς το ακορντεόν των μέτρων θα ανοιγοκλείνει σε μια προσπάθεια αναχαίτισης διασποράς λόγω κινητικότητας ενδοεργασιακών και ενδοοικογενειακών μεταδόσεων και κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών.
Την Παρασκευή ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους πανδημίας στην Ελλάδα οι ειδικοί εισηγήθηκαν την παράταση του σκληρού απαγορευτικού στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα και θα επαναξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη Παρασκευή.
Βέβαια όπως ήδη φαίνεται η πλάστιγγα γέρνει προς περαιτέρω παράταση έως την Καθαρά Δευτέρα.
Αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα ότι ακόμη και αυτές οι δύο εβδομάδες μπορεί να μην είναι αρκετές για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τουλάχιστον όσον αφορά στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που βρίσκονται σε οριακό σημείο στην Αττική και καταγράφουν πληρότητα 88% έως την Παρασκευή.
Τοπικά lockdown είναι σε ισχύ και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας επιπλέον δέκα μπήκαν στο κόκκινο από χθες καθεμία από τις οποίες όμως μπήκε και θα βγει από το καθεστώς των μέτρων σε διαφορετικό χρόνο. Αλλωστε σε μικρότερες περιοχές είναι πιο εύκολο συγκριτικά με την Αττική να πέσει το ιικό φορτίο σε λιγότερες μέρες λόγω μεγέθους και πυκνότητας πληθυσμού.
Ελπίδα για καλύτερο… Πάσχα
Περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ και το Πάσχα παρόλο που οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι φέτος θα εορταστεί λίγο πιο παραδοσιακά συγκριτικά με πέρυσι μιας και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η χρήση της μάσκας θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι.
Δεν αποκλείεται όμως το Πάσχα να επιτρέπεται η μετακίνηση ανάμεσα σε Περιφερειακές Ενότητες.
Το ευχάριστο νέο όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από τους καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη είναι ότι ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδραση των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους καθώς καταγράφονται λιγότερες διαγνώσεις και ανάγκη εισαγωγής σε Εντατική για όσους κολλάνε αλλά έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Το φετινό Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περυσινό, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος