Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες 48 ώρες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σε πέντε περιοχές προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα «χτυπήσει» σήμερα, Δευτέρα, η κακοκαιρία Elias

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Elias με βροχές και σποραδικές καταιγίδες να εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία από το πρωί της Δευτέρας, 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία Elias

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά(νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό ο καιρός θα είναι ξανά άστατος στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης από τις 25 έως τις 26 Σεπτεμβρίου κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι εκτιμήσεις είναι πως θα πέσουν στην ευρύτερη περιοχή 300-500 τόνοι νερού ανά στρέμμα από σήμερα έως και την Πέμπτη, που αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί η κακοκαιρία Elias.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει ήδη να επηρεάζουν την βόρεια-βορειοδυτική χώρα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν προς τα δυτικά κεντρικά και νότια της χώρας. Όπως αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι ενώ σημαντική πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία.

Σήμερα, θα συναντήσουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Στην Αττική περίπου το απόγευμα αναμένονται βροχές στα δυτικά και βόρεια τμήματα και ο υδράργυρος θα φτάσει τους 32 βαθμούς.

Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, ιδίως σε περιοχές που βρέχονται από τον Θερμαϊκό, καθώς οι άνεμοι θα είναι πιο ισχυροί. «Το κύμα αυτό κακοκαιρίας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Μαρουσάκης και συμβουλεύει τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε το βίντεο με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:




Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον ρυθμιστή έλξης
14 Μαρτίου, 2025
Ηγετικό στέλεχος του ISIS σκοτώθηκε από ιρακινές δυνάμεις
14 Μαρτίου, 2025
Η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα
14 Μαρτίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 76-74: Κόκκινο το ντέρμπι
14 Μαρτίου, 2025
Αντιρώσος ακτιβιστής δολοφονήθηκε στην Οδησσό
14 Μαρτίου, 2025
Τζιν Χάκμαν: Σε ποιον αφήνει περιουσία 80 εκατ. δολαρίων
14 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο άνδρας που χτυπούσε την 22χρονη σύντροφό του για να τον πληρώνει
14 Μαρτίου, 2025
Φρίκη στο Μεσολόγγι: Κατήγγειλε τον πατριό και τον αδερφό της για ασέλγεια στην ανήλικη αδερφή της
14 Μαρτίου, 2025
ΣτΕ: Αναβλήθηκε για τις 28 Μαρτίου 2025 η συζήτηση για τον νέο φορολογικό νόμο
14 Μαρτίου, 2025
Διώξεις για τα βίντεο από τα Τέμπη
14 Μαρτίου, 2025