Πώς θα παραγγέλνουμε στους σερβιτόρους από τη Δευτέρα – Νέοι κανονισμοί

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα, 25 Μαΐου.

Εκτός ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα καθόμαστε στις καφετέριες και τα εστιατόρια, διαφορετικός θα είναι και ο τρόπος που θα κάνουμε τις παραγγελίες μας.

Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας, αναφέρει νέους κανόνες και μέτρα προφύλαξης αλλά και πώς η τεχνολογία θα σταθεί στο πλευρό της εστίασης.

Τι πρέπει να ξέρουν οι σερβιτόροι
Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αλλά και να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή των πελατών με το προσωπικό.

Οι σερβιτόροι υποχρεούνται να φορούν μάσκα ενώ προαιρετικά είναι τα γάντια.

Πρωτότυποι τρόποι για να στέλνουμε την παραγγελία
«Δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για το πώς θα μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qr code και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα. Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης. Από εκεί και πέρα σερβίρουμε «τα καθαρά» με γάντι, μαζεύουμε τα “βρώμικα τραπέζια” χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης».

Ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται δια ροπάλου» να σαπουνίζουμε φρούτα και λαχανικά. Νερό και ξύδι και κατόπιν ξέπλυμα, είναι η σωστή επιλογή, όπως επισημαίνει.

Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαίου ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

Οι κανονισμοί
· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

·Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

·Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Παραμένει διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση
Ιανουάριος 11, 2025
Σάσα Βεζένκοφ: «Θα ψήφιζα τον Κέντρικ Ναν για MVP της Euroleague»
Ιανουάριος 11, 2025
Θεοδωρικάκος: Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι έμπρακτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης
Ιανουάριος 11, 2025
Η 37χρονη «αστυνομικός της χρονιάς» και τα κυκλώματα της παρανομίας – 4 αστυνομικοί ανάμεσα στους κατηγορούμενους
Ιανουάριος 11, 2025
«Κανένας δεν γίνεται παιδόφιλος στα 52 του, ενδεχομένως ο καθηγητής να το σπούδασε επίτηδες – Είχε απέχθεια προς τα αγόρια»
Ιανουάριος 11, 2025
Μπάιντεν προς Ζελένσκι: Αναγκαία η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας
Ιανουάριος 11, 2025
Θεσσαλονίκη: Σπείρα με εγκέφαλο έναν 26χρονο ξάφριζε σπίτια – Πάνω από μισό εκ. ευρώ η λεία σε πέντε μήνες
Ιανουάριος 11, 2025
Ραγδαία αλλαγή του καιρού με πυκνά χιόνια «ακόμη και σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα» – Πού αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα
Ιανουάριος 11, 2025
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος λόγω έργων
Ιανουάριος 11, 2025
Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ο εγγονός του φταίει, αυτός τα κάνει όλα – Νομίζει ότι θα γίνει όνομα» – Νέες δηλώσεις από τον επιχειρηματία που τον απέλυσε
Ιανουάριος 11, 2025