Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι πολίτες των 27 μελών της ΕΕ

Λίγες μόνο ημέρες απομένουν για τις κρίσιμες ευρωεκλογές που θα κρίνουν τη νέα ηγεσία της Ευρώπης.

Το Politico σε εκτενές αφιέρωμά του κάλυψε και τις 27 χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, παρότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης.

Αναλυτικά τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα κάθε χώρας:

Αυστρία

Το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και οι ψηφοφόροι προβληματίζονται από την αδυναμία της κυβέρνησης να θέσει υπό αποτελεσματικό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αφήσει μόνο δυσαρέσκεια στους πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Το πλειοψηφικό ρεύμα που το 2019 στήριξε ομαδικά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να υποχωρεί και μέρος του στρέφεται προς το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη και πρώην αξιωματικοί των Ες-Ες. Η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώνεται σε εσωτερικά προβλήματα, ακολουθώντας μια στρατηγική να κατηγορεί την ΕΕ για τα πάντα και να επιμένει ότι οι Βρυξέλλες εκμεταλλεύονται τη Βιέννη, παρά το γεγονός ότι ως μέρος της ενιαίας αγοράς η Αυστρία επωφελήθηκε τα μάλα από τα ανοιχτά σύνορα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που τώρα στοχοποιούνται ως απειλή για τον τρόπο ζωής των Αυστριακών.

Βέλγιο

Οι Βέλγοι ψηφοφόροι μάλλον δεν θα σκέφτονται ιδιαίτερα την Ευρώπη, όταν θα προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, καθώς θα είναι περισσότερο απασχολημένοι με τις περιφερειακές και ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας, που διεξάγονται την ίδια μέρα. Στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί η κρατική λειτουργία, ενώ ο θυμός για την κρίση του κόστους ζωής είναι πιθανό να ευνοήσει εξτρεμιστικά κόμματα.

Στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας επικρατεί η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα, την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία, με το Εργατικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αφού υπόσχεται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των μη προνομιούχων.

Την ίδια στιγμή, στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, το ερώτημα που επικρατεί είναι αν το Βέλγιο αυτό καθαυτό θα έπρεπε να υπάρχει. Το αυτονομιστικό και ακροδεξιό κόμμα ονόματι Βλάαμς Μπελάνγκ («Φλαμανδικό Συμφέρον»), που προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επιθυμεί την απόσχιση από τη χώρα, ενώ το άλλο μεγάλο κόμμα, η συντηρητική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, δεν απορρίπτει μεν ένα ενωμένο Βέλγιο αλλά μόνο αν οι δυνάμεις της περιοχής ενισχυθούν σημαντικά.

Βουλγαρία

Ένα όνομα κυριαρχεί στις ευρωεκλογές στη Βουλγαρία: ο μεγιστάνας και ηγέτης του κεντρώου κόμματος ονόματι Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες, Ντελιάν Πέεφσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο για διαφθορά, δωροδοκία και υπεξαίρεση. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι επηρεάζει τη δικαιοσύνη και τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον θεωρούν ως χαρακτηριστικό δείγμα μιας ελαττωματικής δημοκρατίας, όπου ολιγάρχες και εγκληματικές συμμορίες έχουν τυλίξει τα πλοκάμια τους γύρω από τους βασικούς θεσμούς της χώρας. Από την πλευρά του, ο Πεέφσκι αυτοχαρακτηρίζεται ως υπερασπιστής των μειονοτήτων και επιμένει ότι θέτει τη χώρα σε μια πορεία σταθερά υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Γαλλία

Το επιτελείο του γάλλου προέδρου θέλει αυτές οι εκλογές να αφορούν αποκλειστικά την Ευρώπη, όμως ο ακροδεξιός υποψήφιος, Jordan Bardella (Ζορντάν Μπαρντελά), διαρκώς προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να ρίχνει συνεχώς τα βέλη του κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Βαλερί Χαγιέ, την κορυφαία υποψήφια του κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν, η οποία αγωνίστηκε να επιβάλει την προσωπικότητά της εν μέσω μιας σειράς αρνητικών εξελίξεων για την κυβέρνηση, όπως οι χαμένοι στόχοι για το έλλειμμα και τα βίαια επεισόδια στη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη της Νέας Καληδονίας.

Ο χαμηλών τόνων Μπαρντελά, από την άλλη, εμφανίζεται ως το φρέσκο πρόσωπο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, καθώς η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να αποδείξει στο γαλλικό εκλογικό σώμα ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Το διακύβευμα είναι υψηλό και για τα δύο στρατόπεδα: η Λεπέν θέλει να αποκτήσει δυναμική ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, ενώ ο Μακρόν θέλει να είναι σε θέση να κυβερνά μέχρι τότε.

Γερμανία

Οι ευρωεκλογές στη Γερμανία αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους. Η δημοτικότητα της κυβερνητικής συμμαχίας πέφτει σταθερά και οι εντάσεις μεταξύ τους κλιμακώνονται, καθώς, μάλιστα, η χώρα προχωρά προς άκρως αμφισβητούμενες διαπραγματεύσεις για τον εθνικό προϋπολογισμό.

Κορυφαίο θέμα ενόψει των εκλογών είναι και ο ρόλος της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, που επίσης θέτει ανάγλυφα τα ρήγματα εντός της κυβέρνησης συνασπισμού. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες στοιχίζονται πίσω από τον «συνετό καγκελάριο της ειρήνης», οι φιλελεύθεροι καταγγέλλουν ότι οι παραδόσεις όπλων συνεχίζονται διακριτικά.

Η μετανάστευση και η πολιτική ασύλου της χώρας είναι ζητήματα που το ακροδεξιό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία, τα θεωρεί προνομιακό του πεδίο, όμως μια σειρά σκανδάλων γύρω από τον επικεφαλής υποψήφιο του, Μαξιμίλιαν Κραχ, μπορεί τελικά να υπονομεύσει το εκλογικό του αποτύπωμα.

Δανία

Οι χειρισμοί για την κλιματική κρίση, τη μετανάστευση και την εθνική άμυνα κυριαρχούν στην ατζέντα της επικαιρότητας ενόψει της ευρωπαϊκής ψηφοφορίας της Κυριακής.

Η πρωθυπουργός Μέττε Φρέντερικσεν καλείται να διαβεί ένα δημοσιονομικό ναρκοπέδιο τους επόμενους μήνες, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, από το οποίο προέρχεται, προωθεί περισσότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, όμως οι κυβερνητικοί σύμμαχοι επιμένουν σε φορολογικές περικοπές. Μια ανεμική εμφάνιση στις επικείμενες εκλογές μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά την ικανότητά της να διαπραγματευτεί.

Ελλάδα

Η κρίση της ακρίβειας και του κόστους ζωής είναι το ζήτημα που περισσότερο απασχολεί τους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίοι διαθέτουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Το «Politico» θεωρεί ότι το γεγονός αυτό είναι πιθανό να υπονομεύσει τη στήριξη προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το 33% των ψήφων, που είχε εξασφαλίσει το κόμμα του στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά χαμηλότερο από το 40,5%, που έλαβε στις περσινές εθνικές εκλογές.

Από τα πιο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι κανένα δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας, όμως στις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται μια αυξανόμενη υποστήριξη προς ακροδεξιούς σχηματισμούς. Σε μια πράξη πατριωτικού αντιπερισπασμού απέναντι στους υπερεθνικιστές, ο έλληνας πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στη λίστα των ευρωβουλευτών τον Φρέντη Μπελέρη, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Χειμάρρας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται φυλακισμένος στην Αλβανία, και η Αθήνα θεωρεί ότι πρόκειται για θύμα πολιτικής δίωξης.

Εσθονία

Στη χώρα που βρίσκεται στα ανατολικά άκρα της Ένωσης, ουσιαστικά δεν αποτελεί θέμα πρώτης γραμμής η ασφάλεια ή οι απειλές που εκτοξεύει η Ρωσία και πράγματι η σκληρή στάση που κρατά η πρωθυπουργός, Κάγια Κάλλας, απέναντι στο Κρεμλίνο δεν αποδίδει καρπούς.

Το φιλελεύθερο Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής του τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, οι πολίτες βλέπουν την Κάλλας ως ένα φιλόδοξο άτομο που αναζητά το επόμενο βήμα στην προσωπική της ανέλιξη – είτε στο ΝΑΤΟ είτε ως κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ – και όχι ως μία πρωθυπουργό που ασχολείται επαρκώς με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Τους τελευταίους έξι μήνες, στις δημοσκοπήσεις προηγείται το συντηρητικό Κόμμα της Πατρίδας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ούρμας Ρεϊνσάλου, ο οποίος προτάσσει μια σειρά από πράσινα μέτρα στην Εσθονία και ζητά μεγαλύτερη εποπτεία για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τη Βαλτική με την Πολωνία.

Ιρλανδία

Οι ευρωεκλογές στην Ιρλανδία, που συμπίπτουν με τις τοπικές εκλογές, αναμένεται να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό βαρόμετρο της κοινής γνώμης ενόψει των εθνικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Εν μέσω μιας δραματικής στεγαστικής κρίσης, θα φανεί το μέγεθος της δυσαρέσκειας για την έλλειψη οικονομικών κατοικιών στη χώρα και για τον νέο πρωθυπουργό, Σάιμον Χάρρις, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον Απρίλιο.

Επιπλέον, παράγοντας της στεγαστικής κρίσης θεωρούνται όλο και περισσότερο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Η Ιρλανδία δέχτηκε περισσότερους από 100.000 ουκρανούς πρόσφυγες στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας και οι σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, προκάλεσαν την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ισπανία

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έχουν αποκτήσει οι ευρωεκλογές στην Ισπανία, αφού διεξάγονται μόλις μια εβδομάδα αφότου το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αμφιλεγόμενη αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να αυξήσει μεν τις ψήφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ στην Καταλονία, όμως μπορεί να του στοιχίσει πολιτικά σε άλλες περιοχές της χώρας της Ιβηρικής.

Αν τελικά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές, αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίπληξης για τη διακυβέρνηση Σάντσεθ.

Ιταλία

Τα ιταλικά κόμματα στο σύνολό τους χρησιμοποίησαν αυτές τις εκλογές για να δοκιμάσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και συνθήματα για να προσελκύσουν ευρύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος.

Για το κυβερνητικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, το ψηφοδέλτιο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη λατρεία της προσωπικότητας προς την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Επικεφαλής της λίστας υποψηφίων του κόμματός της, η Μελόνι δεν έχει καμία πρόθεση να υπηρετήσει τελικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά επιμένει να ενθαρρύνει τον κόσμο να «ψηφίσει Τζόρτζια» και απλώς να γράψει το όνομά της στο ψηφοδέλτιο.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία βλέπει συνεχώς τους ψηφοφόρους της να φεύγουν και να κατευθύνονται στο κόμμα της Μελόνι, έχει επιδοθεί σε μια προεκλογική εκστρατεία γεμάτη συνωμοσιολογίες, η Φόρτσα Ιτάλια του αείμνηστου Σόλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η εικόνα του θα βοηθήσει το κόμμα στις εκλογές, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να στοιχηματίζει σε μια γενικότερη ήττα, με αφίσες χωρίς σαφές θέμα, ούτε ονόματα υποψηφίων.

Κροατία

Η κατάσταση της οικονομίας, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, πρωταγωνιστεί στην πολιτική ατζέντα της βαλκανικής χώρας, όπου η Κροατική Δημοκρατική Ένωση που κυβερνά τη χώρα μπορεί να τιμωρηθεί από τους ψηφοφόρους, που σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι απέτυχε να τιθασεύσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Δυνατό χαρτί για τον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς είναι η πολιτική που ασκεί υπέρ της επέκτασης της ΕΕ και τυγχάνει της αποδοχής του 68% του εκλογικού σώματος, λόγω των ανησυχιών των πολιτών για την ασφάλεια κατά μήκος των εκτεταμένων συνόρων της Κροατίας με την ΕΕ και την επιθυμία για σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα όμως, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι συνεχείς.

Κύπρος

Σύμφωνα με το κλίμα που αντανακλούν οι δημοσκοπήσεις, η απογοήτευση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση της ακρίβειας, τη χρόνια διαφθορά και την αδράνεια στο Κυπριακό αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αποχής, καθιστώντας αυτές τις εκλογές ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για τα κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό τοπίο της Κύπρου: το αριστερό ΑΚΕΛ και τον κεντροδεξιό ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, το ξενοφοβικό και εθνικιστικό ΕΛΑΜ κερδίζει έδαφος χρησιμοποιώντας μια ρητορική κατά των μεταναστών και τροφοδοτώντας τους φόβους για «δημογραφική αλλαγή» στο νησί.

Λετονία

Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν φαίνεται να πρωταγωνιστούν ενόψει ευρωεκλογών στη Λετονία, παρά τη σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα της χώρας. Στην προεκλογική περίοδο, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για συνεργασία με τη συγκεκριμένη μειονότητα.

Τα οκτώ κόμματα της χώρας πρόκειται να αποκτήσουν το καθένα μία από τις εννέα έδρες της Λετονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά μένει να φανεί ποιος θα μπορέσει να στείλει έναν επιπλέον ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δεξιά Εθνική Συμμαχία φαίνεται να είναι πιο κοντά: Επικαλούμενη μάλιστα πρόσφατα το σκάνδαλο δαπανών που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Κρισιάνις Κάρινς, η Εθνική Συμμαχία προβάλλει τον εαυτό της ως μια «καθαρή» εναλλακτική λύση στα σάπια κυρίαρχα κόμματα, παρότι ήταν μέρος όλων των κυβερνητικών συνασπισμών από το 2011.

Λιθουανία

Οι ευρωεκλογές στη Λιθουανία διαμορφώνονται σε δημοψήφισμα για την κυβερνώσα Ένωση Πατρίδας – Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν διπλάσιες ψήφους από τους κεντροδεξιούς ανταγωνιστές του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση της χώρας.

Οι ανησυχίες για την απειλή που αντιπροσωπεύει η Ρωσία κυριάρχησαν στις προεκλογικές συζητήσεις, όμως τα αριστερόστροφα κόμματα κατάφεραν να κατευθύνουν τη συζήτηση επίσης και προς τις συνθήκες εργασίας στη χώρα, απαιτώντας αύξηση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση της εβδομάδας τετραήμερης εργασίας.

Λουξεμβούργο

Το καθεστώς του Λουξεμβούργου ως φορολογικός παράδεισος, ένας από τους πιο σημαντικούς της Ευρώπης, επικράτησε κατά κράτος στις προεκλογικές συζητήσεις στο Μεγάλο Δουκάτο.

Ο επικεφαλής υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Νίκολας Σμιτ πρότεινε να σταματήσουν τα δικαιώματα αρνησικυρίας των χωρών-μελών στη φορολογική πολιτική – μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει την δυνατότητα του Λουξεμβούργου να προσελκύει μεγάλες εταιρείες που επιδιώκουν να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια.

Η πρόταση έχει αναστατώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία ανακοινώνοντας ότι το θέμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση.

Μάλτα

Στη νησιωτική χώρα, την προεκλογική εκστρατεία μονοπώλησαν τρία άτομα. Ο πρώτος είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, Ρόμπερτ Άμπελα, για τον οποίο η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του.

Οι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να στραφούν και προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, υποστηρίζοντας το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα.

Τις τελευταίες μέρες όμως εμφανίστηκε και ένα τρίτο πρόσωπο, που ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη τα αποτελέσματα. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων – από ξέπλυμα χρήματος μέχρι απάτη και συνωμοσία – σε σχέση με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση τριών κρατικών νοσοκομείων.

Ολλανδία

Η διαμάχη ενόψει της ευρωπαϊκής ψηφοφορίας στην Ολλανδία προσανατολίζεται στο ποιος θα κυβερνήσει στη Χάγη και όχι στις Βρυξέλλες.

Έξι μήνες μετά τις ολλανδικές εκλογές, τελικά επετεύχθη η συμφωνία για μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Ντικ Σούφ. Χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα συνεργαστούν τα διάφορα λαϊκίστικα κόμματα που συμμετέχουν στο συνασπισμό, τα κεντρώα κόμματα χρησιμοποίησαν τις ελάχιστες συζητήσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές για να επιτεθούν στην ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία και να αμφισβητήσει τις πολιτικές της, όπως την πρότασή της ότι μπορεί να πείσει τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ να μειώσει η Ολλανδία το μερίδιο συνεισφοράς της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ουγγαρία

Αν και προαλειφόταν ως η πιο βαρετή προεκλογική εκστρατεία στην Ουγγαρίας εδώ και χρόνια, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που να στέκεται εμπόδιο στον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, πλέον μια νέα ανερχόμενη αντιπολίτευση έρχεται να αμφισβητήσει τον μακροχρόνιο ηγέτη της κεντροευρωπαϊκής χώρας.

Ο Πέτερ Μαγιάρ, άλλοτε στο στενό κύκλο του Όρμπαν, τώρα αποτελεί τον κορυφαίο αντίπαλό του. Ιδρύοντας πριν λίγο καιρό το Κόμμα του Σεβασμού και Ελευθερίας, Ο Μαγιάρ καταγγέλλει σε όλους τους τόνους τη διαφθορά στη χώρα, την κακή υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, εκτοξεύοντας στα ύψη τη δημοφιλία του και ενεργοποιώντας εκ νέου τους αντικυβερνητικούς ψηφοφόρους που ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναλυτές θεωρούν ότι αν ο Μαγιάρ κατορθώσει να συγκεντρώσει 20% ή περισσότερο των ψήφων, θα μπορέσει να αναδειχθεί ως αξιόπιστη απειλή για το καθεστώς Όρμπαν.

Πολωνία

Μετά από διαδοχικές εθνικές και τοπικές εκλογές ακραίας πόλωσης τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι Πολωνοί δεν θα έχουν διάθεση να προσέλθουν ξανά στις κάλπες τόσο σύντομα. Σε μια προσπάθεια να τους κινητοποιήσουν, τα πολιτικά κόμματα, με τα προεκλογικά ταμεία άδεια, περιορίστηκαν κυρίως στο να επιτίθεται το ένα στο άλλο και να διακρίνονται σε δύο ξεκάθαρα στρατόπεδα: ένα υπέρ της ΕΕ και το άλλο κατά.

Τα θέματα που επικράτησαν στο δημόσιο διάλογο ήταν η εθνική κυριαρχία και το κράτος δικαίου, δύο ζητήματα που οδήγησαν σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια.

Πορτογαλία

Η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία χρησίμευε παραδοσιακά ως δημοψήφισμα για την εθνική κυβέρνηση, αλλά δεδομένου ότι πραγματοποιείται μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο, κεντροδεξιό συνασπισμό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν απλώς ό,τι καταγράφηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Τσέγκα («Αρκετά»), που αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση.

Μάλιστα, σε ένα βαθμό η ψηφοφορία επισκιάζεται και από το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρουμανία

Με τις τοπικές και αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξάγονται την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, μοιραία τα ζητήματα που σχετίζονται με τις Βρυξέλλες παραγκωνίστηκαν καθώς οι ψηφοφόροι εστίασαν σε θέματα όπως η στεγαστική κρίση στη χώρα και η διαφθορά σε επίπεδο δήμων.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, κυβερνούν αυτή τη στιγμή μαζί σε έναν μεγάλο συνασπισμό και έχουν κατεβάσει κοινούς υποψηφίους για τις εκλογές στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα μέσα στο ταραχώδες πολιτικό κλίμα των ημερών, με τον πόλεμο της Ρωσίας να μαίνεται κοντά στα σύνορα, όμως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα κάθε κόμματος διστάζει να ψηφίσει το άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει μπούμερανγκ για τη στρατηγική τους, ωφελώντας το ανερχόμενο ακροδεξιό κόμμα Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων.

Σλοβακία

Οι ευρωεκλογές στη Σλοβακία σημαδεύτηκαν από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο τον περασμένο μήνα.

Από τη στιγμή που έγινε το περιστατικό, η προεκλογική εκστρατεία που μέχρι τότε εστίαζε στη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικεντρώθηκε πλέον στο ριζοσπαστικό παρελθόν του ένοπλου που επιτέθηκε τον πρωθυπουργό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στρατηγική έχει αποδώσει καρπούς για το κυβερνών κόμμα Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με την ψήφο συμπάθειας των πολιτών.

Σλοβενία

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η Σλοβενία είχε την αμφίβολη διάκριση ότι ήταν το μέλος της ΕΕ με το τρίτο πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Το κυβερνών Κόμμα Ελευθερίας στοχεύει να αυξήσει αυτή τη φορά τη συμμετοχή προγραμματίζοντας παράλληλα και ένα δημοψήφισμα για τον υποβοηθούμενο θάνατο και τη χρήση κάνναβης.

Τα θέματα του δημοψηφίσματος αναμένεται να κινητοποιήσουν τους πολίτες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, όμως και η πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης ενδεχομένως να οδηγήσει ψηφοφόρους στις κάλπες ώστε να αγκαλιάσουν ή να απορρίψουν αυτήν την επιλογή.

Σουηδία

Με το ζήτημα της μετανάστευσης να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία για το Ευρωκοινοβούλιο, τα κόμματα διαγωνίζονται μεταξύ τους για να αναδειχθούν ως εκείνα που είναι πιο ικανά να πιέσουν αποτελεσματικά τις Βρυξέλλες ώστε να σφίξουν ακόμη περισσότερο τα σύνορα της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραμάτισε ένα από τα μέλη του, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, στο σχεδιασμό των νέων, πιο περιοριστικών πολιτικών για τα σύνορα της ΕΕ.

Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες πιέζουν όλο και περισσότερο για το μεταναστευτικό ζήτημα, με ένα σύνθημα που καλεί την Ευρώπη να «χτίσει τείχη».

Τσεχία

Παραδόξως, οι συζητήσεις ενόψει των ευρωεκλογών στη Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν επικεντρωθεί σε ένα θέμα που δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μαστίζει τη χώρα: τη μαζική μετανάστευση, η οποία μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς βαίνει μειούμενη από πέρυσι.

Εντούτοις, ακροδεξιοί λαϊκίστικοι σχηματισμοί, όπως η «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία» κατάφεραν να δώσουν στο θέμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα και αυτή τη στιγμή όλα τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν τώρα ότι το πρόσφατα εγκεκριμένο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ – που δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ —, πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στη δημόσια σφαίρα σε σχέση με την Ευρώπη είναι οι ανησυχίες για τα πράσινα πρότυπα, και ειδικότερα οι κανόνες Euro 7 της ΕΕ για τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων, καθώς πρόκειται για μια χώρα με σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία.

Φινλανδία

Η ρωσική απειλή εξ ανατολών αποτελεί ενδημική ανησυχία για τη Φινλανδία. Η ασφάλεια της τεράστιας ανατολικής συνοριογραμμής της χώρας πρωταγωνιστεί βεβαίως στην πολιτική ατζέντα στο Ελσίνκι ενόψει των ευρωεκλογών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη σκανδιναβική χώρα.

Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες απεργίες των εργατικών συνδικάτων έχουν βάλει στη συζήτηση θέματα μισθολογικών αναπροσαρμογών και κοινωνικής πολιτικής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο θα έχουν στο μυαλό τους τη Ρωσία στο δρόμο για τις κάλπες, επικροτώντας μάλιστα την ήσυχη αλλά αποφασιστική προσέγγιση του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού (ΕΣ) του πρωθυπουργού Πεττέρι Όρπο. Αν τα γκάλοπ επαληθευτούν, ο ΕΣ θα συγκεντρώσει άνετα το μεγαλύτερο αριθμό εδρών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθούμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Θρήνος και οργή για τον νεκρό Παναγιώτη στο τροχαίο στην Κρήτη – Γιαγιά 22χρονου: «Πότε θα αλλάξουμε κεφαλή, το ίδιο είτε κρατάς όπλο είτε τιμόνι»
Ιανουάριος 13, 2025
Tnν Τετάρτη η πλατφόρμα για το «Σπίτι Μου 2» – Μέσω gov.gr η αίτηση επιλεξιμότητας
Ιανουάριος 13, 2025
Πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά τη Κεντρικής Ελλάδας – Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία
Ιανουάριος 13, 2025
Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο στον δήμο Δέλτα
Ιανουάριος 13, 2025
Κοζάνη: Εγνατία Οδός – Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών
Ιανουάριος 13, 2025
Τριών Ιεραρχών: Τι θα ισχύσει για τα σχολεία και τα φροντιστήρια στις 30 Ιανουαρίου 2025
Ιανουάριος 13, 2025
Eλαιόλαδο: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια περί προστίμου στη μεταφορά τενεκέδων
Ιανουάριος 13, 2025
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Στον αέρα από σήμερα το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Ιανουάριος 13, 2025
Ανοίγει σήμερα για υποβολή αιτήσεων στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Ιανουάριος 13, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε όλη την Αθήνα λόγω της ασταμάτητης βροχής – Στο «κόκκινο» Κηφισός, Κηφισίας και Αττική Οδός
Ιανουάριος 13, 2025