Πώς θα υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων 2022 – Δικαιούχοι και ημερομηνίες

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων 2022.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούχοι είναι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, όπως και οι επιδοτούμενοι άνεργοι (ΟΑΕΔ).

Το δώρο Χριστουγέννων 2022 θα αρχίσει να καταβάλλεται -νωρίτερα από ποτέ- από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα της ΔΥΠΑ.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Βέβαια, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι σε καμία περίπτωση η καταβολή δεν μπορεί να γίνει σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται η καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πώς θα το υπολογίσετε

Ο υπολογισμός του επιδόματος συνδέεται με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, πρέπει να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ολόκληρο δώρο δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν σχέση εργασίας με τον εργοδότη χωρίς διακοπή καθ’ όλη την προαναφερθείσα χρονική περίοδο.

Αυτό είναι ίσο με: έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Από την άλλη, οι μισθωτοί, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή την περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό ή

2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής (πλήρες ωράριο αλλά όχι όλες τις εργάσιμες ημέρες), δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, που υπολογίζεται έτσι: 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.