Πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα στην Ελλάδα : Μοντέλο προβλέπει το χρονικό διάστημα

Οσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος για να γυρίσει η χώρα μας στην κανονικότητα με πρώτη πιθανή ημερομηνία για να λήξει η καραντίνα τη 10η Μαΐου.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από ένα υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κορονοϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας εάν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ποσοστό 70% θα καταστεί εφικτό να λήξει η καραντίνα γύρω στις 10 Μαΐου. Σε περίπτωση ωστόσο που η εφαρμογή των μέτρων πέσει κατά 10 μονάδες στο 60% θα καθυστερήσουμε έναν ακόμα μήνα δηλαδή θα φτάσουμε στις 10 Ιουνίου.

Αν η συμμόρφωση πέσει στο 50% η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην κατάσταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 10 Ιουλίου. Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει επίσης ότι η επιτυχία των μέτρων αυτή την περίοδο θα καθορίσει το κατά πόσο θα αποτραπεί το δεύτερο επιδημικό κύμα του ιού το φθινόπωρο. «Αν ακολουθήσουμε τα μέτρα που ζητούν οι Αρχές είναι πιθανό να μην εμφανιστεί επιδημικό κύμα μέχρι το τέλος του χρόνου με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εισαγωγή κρουσμάτων το καλοκαίρι. Ο στόχος είναι να αργήσει η επανεμφάνιση της επιδημίας για να ετοιμαστεί το υγειονομικό σύστημα και να έχουμε θεραπευτικά όπλα» εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό να μειώσουν όλοι τις επαφές τους ακόμα και στο σούπερ μάρκετ ή στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους». Επιβαρυντικοί παράγοντες για τη νόσηση από τη λοίμωξη σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία αλλά και η ρύπανση τόσο της ατμόσφαιρας όσο και των εσωτερικών χώρων π.χ καύση ξύλων που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού και ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Πηγή: Realnews

-Ad-