Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Κρίσιμη διάσταση – στο συνολικό πακέτο των κινήσεων για τη σταδιακή άρση των περιορισμών – θεωρείται η επιστροφή στα σχολεία και, ιδίως, η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στόχος του υπουργείου παιδείας παραμένει οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου, ενώ για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία προκρίνεται αυτή να είναι σταδιακή και να ξεκινήσει από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Χιλιάδες υποψήφιοι των πανεπιστημίων βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές με το 1/3 της ύλης να έχει αφαιρεθεί και με την τηλεκπαίδευση να κάνει άλματα για να καλυφθεί το κενό της φυσικής παρουσίας στο σχολείο.

Περισσότερα σχολεία ως εξεταστικά κέντρα, είσοδος και έξοδος με αποστάσεις, τήρηση της απόστασης των δυο μέτρων ανάμεσα στα θρανία των μαθητών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει για παράδειγμα σε μια αίθουσα 25 τ.μ. να υπάρχουν μόνο 5 μαθητές αντί για 20 όπως είναι σε κανονικές συνθήκες και δυο επιτηρητές να βρίσκονται σε δυο διαφορετικά σημεία της αίθουσας Έτσι θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΑΕΙ.

Η επάνοδος στα σχολεία θα γίνει σταδιακά με προτεραιότητα την επιστροφή των μαθητών της Γ’ λυκείου στις τάξεις για επαναλήψεις και διαγωνίσματα προσομοίωσης πανελλαδικών .Οι αποστάσεις των δυο μέτρων ενδέχεται να τηρηθούν με μείωση διδακτικών ωρών που θα επιτρέπει στις τάξεις να χωρίζονται σε περισσότερα τμήματα για να είναι περίπου το 1/4 των μαθητών σε κάθε αίθουσα. Τμηματικά και διαφορετικά θα είναι τα διαλείμματα με επιτήρηση για να τηρούνται τα μετρά ασφαλείας. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά εξετάζεται η παράταση της σχολικής χρονιάς ως τις 30 Ιουνίου. Όλες οι ακριβείς οδηγίες για το πώς και πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και πως θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 27 Απριλίου που θεωρείται ημερομηνία ορόσημο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.