Πότε ευελπιστεί η κυβέρνηση να ξεκινήσει η άρση της καραντίνας – Τι φοβάται

Ορόσημο τη 10η Μαϊου θέτει η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθεί εφεξής, καθώς, τότε εκτιμούν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας ότι θα υπάρχει μία ασφαλής εικόνα για την έκταση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, την κατάσταση στο ΕΣΥ και την απόδοση των πολύ αυστηρών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.

Όπως είναι ευνόητο, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι από τα τέλη του ερχόμενου μήνα θα μπορεί η χώρα να αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά και προσεκτικά προς την κανονικότητα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι πολυεπίπεδες και εξαιρετικά ακραίες.

Μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία καταμαρτυρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία όπου η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Αυτό που τρομοκρατεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οι οποίες κρίνονται ως οι κρισιμότερες για την πορεία εξάπλωσης του ιού, να υπάρξουν τάσεις χαλάρωσης και απειθαρχίας στα μέτρα – κάτι, όπου όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, θα αποβεί ολέθριο για τη δημόσια υγεία.

Γι αυτό, όπως γράφει σήμερα και το Newsique, στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχουν δύο ακόμα ακραία σενάρια που προσομοιάζουν σε απόλυτη καραντίνα της χώρας.

Ο μεγάλος φόβος των αρμοδίων παραγόντων είναι ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργήσουν οι πολίτες εν όψει του εορτασμού του Πάσχα, όπου παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση των εκδρομέων προς την Περιφέρεια. Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές σχεδόν προεξοφλούν ότι θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποκλειστεί η άσκοπη μετακίνηση από το κέντρο προς την επαρχία και να δίνονται άδειες μόνο για αποδεδειγμένα εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε χθες ότι μέχρι στιγμής «βρισκόμαστε στο καλό σενάριο». Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί μέχρι τις 10-15 Απριλίου, τότε, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τα τέλη του ερχόμενου μήνα θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων.

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα το επιτρέπουν, η άρση θα ξεκινήσει από τη μείωση των απαγορεύσεων σε σχέση με την κυκλοφορία των πολιτών και θα συνεχιστεί με την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων – το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο στοίχημα, καθώς είναι ήδη ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί, επί της ουσίας, το σχολικό έτος. Ούτως η άλλως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μαθήματα διαδικτύου στα δημόσια σχολεία, η εφαρμογή εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα και η χρήση τους από τους μαθητές παραμένει ένα καθημερινό στοίχημα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κατορθώσει η χώρα να μπει σε τροχιά «επανεκκίνησης» από τον Μάϊο, προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι ήδη τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και κυρίως να μη χαθεί το σύνολο της τουριστικής περιόδου, τα έσοδα από την οποία είναι κρίσιμα για την πορεία των εσόδων του κράτους.

Αλλωστε, όλοι οι οικονομολόγοι συνομολογούν ότι για κάθε μήνα που η χώρα παραμένει σε καραντίνα, η ύφεση μεγαλώνει κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, τάση που δείχνει ότι αν η κρίση κρατήσει για πολύ, η χώρα θα βρεθεί σε χειρότερο επίπεδο από εκεί που ήταν το 2009 όταν ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων…