Πότε καταργείται το sms για μετακινήσεις

Το lock down έχει περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού και η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει επίσημη απάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα σχετικά με το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς θα αποτυπώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε Ισπανία, Δανία και Αυστρία οι οποίες θα έχουν συμπληρώσει ένα ικανό χρονικό διάστημα άρσης κάποιων μέτρων και θα μπορούν να μελετήσουν τα νέα δεδομένα επηρέασαν το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Τα αριθμητικά δεδομένα που καταγράφουν σταθερά μείωση των ασθενών και των θανάτων καθώς και εκείνα που μετρούν τη μειωμένη μεταδοτικότητα της λοίμωξης είναι ικανοποιητικά και έτσι οι κυβέρνηση με τους επιστήμονες σχεδιάζει την σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων.

Τη δυσκολία ωστόσο στην στρατηγική εξόδου από τα μέτρα είχε περιγράψει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες η άρση αφορά τομείς της οικονομίας όπως οι κατασκευές, σε άλλες όπως η Δανία, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες.tsiodras2

Στη Γερμανία, στις 20 Απριλίου ανοίγουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετραγωνικών μέτρων. Πάλι με αυστηρό αριθμό εισερχομένων, αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις, παντού υγιεινή, αυτό θα είναι ο κοινός παρονομαστής».

Σύμφωνα με πληροφορίες αν η επιδημιολογική εικόνα μετά το Πάσχα είναι καλή, τα μέτρα μπορεί να αρθούν ακόμη και από τις 4 Μαΐου που πλέον θεωρείται ημερομηνία ορόσημο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκείνη την ημέρα αναμένεται να καταργηθεί το περιοριστικό κομμάτι που αφορά τις μετακινήσεις και το απαραίτητο SMS στο 13033. Σε αυτή την πρώτη φάση οι Έλληνες θα μπορούν να μετακινούνται δίχως να χρειάζεται αιτιολόγηση μετακίνησης.

Αυτή είναι και η εισήγηση που υπάρχει σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους αρμόδιους, δηλαδή επιστήμονες και υπουργούς.

Παράλληλα, από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν πύλες κάποια εμπορικά καταστήματα, αυτά με μικρό και μεσαίο όγκο επιφάνειας. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα με το σταδιακό άνοιγμα θα διατηρηθεί και αυστηροποιηθεί ο έλεγχος για τον συνωστισμό καθώς από κει και πέρα θα φέρει και την ευθύνη του κάθε καταστηματάρχη.

Δηλαδή, θα υπάρξει πρόστιμο εάν σε μικρό κατάστημα αντί για τα άτομα που θα προβλέπεται να έχει μέσα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή, μεγάλου τουλάχιστον συνωστισμού θα απαγορεύεται καθ’ όλη την διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων.

Σχολεία

Για τα σχολεία υπάρχει στο τραπέζι ένα ειδικό πλάνο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, που έχουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών στο διάστημα μεταξύ 11 – 18 Μαΐου με την πρώτη επιλογή την πιο σταθερή σήμερα. Στο επόμενο δεκαήμερο μετά τα δημοτικά και φυσικά πάντα υπό την παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να συνεχίσουν τα γυμνάσια.

Για τα Λύκεια ενδέχεται να υπάρξει ειδική μέριμνα και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ Λυκείου λόγω εξετάσεων, ίσως μαζί με τα δημοτικά σχολεία. Επίσης στο τραπέζι είναι και η παράταση της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος όπως και το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα το φθινόπωρο.

Κομμωτήρια

Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τα κομμωτήρια αλλά και άλλα καταστήματα που αναμένεται, λόγω της φύσης των υπηρεσιών τους, να παρατηρηθεί συνωστισμός. Εκτιμήθηκε οτι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την τήρηση των ραντεβού και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αυτούς πέρα από τα προβλεπόμενα άτομα που θα πρέπει να έχουν.

Ξενοδοχεία – Καταλύμματα

Η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι εύκολη. Θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία εντός της ΕΕ για το πως θα πραγματοποιούνται απο δω και πέρα οι πτήσεις που είναι φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού έτσι έρχονται οι τουρίστες.

Καφετέριες – μπαρ

Θα είναι τα τελευταία καταστήματα που θα ανοίξουν. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο να ανοίξουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους, στο διάστημα 11 – 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια τους και τηρώντας την απόσταση 1 μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο. Όλα θα κριθούν από τις συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας

Μετακίνηση εκτός νομού

Η κίνηση εκτός νομού κύριας κατοικίας δεν θα γίνει από την αρχή. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και έως τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση. Επισημαίνεται πάντως και θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, ότι θα υπάρχουν και διαφορετικά μέτρα για κάθε νομό ανάλογα με την «επιδημιολογική συμπεριφορά» του στην κρίση του κορονοιού. Δηλαδή, δεν θα είναι για παράδειγμα, ίδια τα μέτρα για την Καστοριά σε σχέση με άλλες περιοχές. Ακόμα θα πρέπει να προστατευτούν και περιοχές που έχουν εμφανίσει είτε καθόλου, είτε ελάχιστα κρούσματα