Πότε συμφέρουν τον καταναλωτή τα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Το ΥΠΕΝ προκρίνει τα πράσινα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος ως τη βέλτιστη λύση για όσους καταναλωτές θέλουν να έχουν προβλεψιμότητα στο τι πληρώνουν μηνιαίως.

Αυτό είναι λογικό, καθώς κάθε 1η του μήνα θα έχουν oι καταναλωτές τη δυνατότητα να συγκρίνουν άμεσα τις τιμές που προσφέρουν οι προμηθευτές και να κάνουν την επιλογή τους. Όμως, τα πράσινα δεν είναι τα μόνα τιμολόγια όπου η σύγκριση μπορεί να είναι εύκολη και άμεση. Υπάρχουν και τα μπλε (σταθερά) όπου ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Η διαφορά είναι ότι στα μπλε τιμολόγια ο καταναλωτής “κλειδώνει” μια συγκεκριμένη τιμή για μια χρονική περίοδο (συνήθως ένα έτος). Στην πράξη, η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τα πράσινα, όμως υπάρχει η σιγουριά ότι θα ισχύσει για όλη τη χρονική περίοδο ότι κι αν συμβεί.

Έτσι, αν κάποιος θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα και θα υπάρξει άνοδος στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και στην εγχώρια χονδρική, τότε μπορεί να προστατευτεί απέναντι στις όποιες αυξήσεις υποστούν τα πράσινα ή κίτρινα τιμολόγια.

Άλλωστε, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όσων είχαν υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών με τη ΔΕΗ λίγο πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και απόλαυσαν πολύ χαμηλότερη τιμή για όλη εκείνη τη δύσκολη περίοδο, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά.

Μπορεί, όμως, να ισχύσει το αντίθετο αν η χονδρική υποχωρήσει κι άλλο ή αν μείνει σταθερές. Σε μια τέτοια περίπτωση όσοι έχουν μπλε τιμολόγιο θα καταλήξουν να πληρώνουν ακριβότερα για το ρεύμα τους.

Επίσης, ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν οι κρατικές επιδοτήσεις, δεν θα ισχύσουν για τα μπλε τιμολόγια, παρά μόνο για τα υπόλοιπα.

Ταυτόχρονα, τα μπλε είναι τα μόνα τιμολόγια που επιβαρύνουν με χρέωση πρόωρης αποχώρησης αν κάποιος επιθυμεί να φύγει νωρίτερα.

Τι τιμές προσφέρουν οι προμηθευτές
Ας δούμε, όμως, που βρίσκονται σήμερα οι τιμές στα μπλε τιμολόγια συγκριτικά με τα πράσινα.

Για τον υπολογισμό των πράσινων έχει ληφθεί υπόψη μια τιμή χονδρικής στα 122 ευρώ/MWh για το Δεκέμβριο που θεωρείται ρεαλιστική.

Η ΔΕΗ προσφέρει το μπλε συμβόλαιο στα 17,9 λεπτά/KWh έναντι 15,9 λεπτών για το πράσινο. Η νυκτερινή χρέωση στο μπλε είναι 16,6 λεπτά και στο πράσινο περίπου 13, άρα εδώ έχουμε μια σημαντική διαφορά. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες ενώ ισχύει έκπτωση 2% με την ενεργοποίηση πάγιας τραπεζικής εντολής. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

Η Ήρων προσφέρει το δικό της μπλε τιμολόγιο στα 22 λεπτά με πάγιο 10 ευρώ. Το πράσινο της ίδιας εταιρείας είναι στα 20,5 λεπτά, αλλά χωρίς την έκπτωση η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί ως τα τέλη αυτού του μήνα και θα ρίξει την τιμή χαμηλότερα.

Η Protergia πωλεί στα 35 λεπτά το μπλε τιμολόγιο με πάγιο 10 ευρώ για περίοδο 12 μηνών. Το πράσινο ανέρχεται σε 16,5 λεπτά με πάγιο 4 ευρώ.

Η ΖΕΝΙΘ έχει τιμή στα 18 λεπτά για το μπλε με πάγιο 5 ευρώ. Το αντίστοιχο πράσινο είναι στα 19,6 ευρώ δίχως την έκπτωση που αναμένεται και με πάγιο 5 ευρώ.

Η ΕΛΙΝ προσφέρει το μπλε στα 22,5 λεπτά με πάγιο 2,5 ευρώ, ενώ το πράσινο στα 16,45 λεπτά με πάγιο 5 ευρώ.

Η εικόνα στους υπόλοιπους προμηθευτές είναι προς το παρόν μάλλον απαγορευτική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα μπλε προϊόντα τους βρίσκονται πάνω από τα 50 λεπτά.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω τιμές των προμηθευτών για τα μπλε τιμολόγια ισχύουν σήμερα, 13 Δεκεμβρίου και ενδεχομένως να αλλάξουν ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Το πόρισμα
Όπως προαναφέραμε, μια τιμή χονδρικής 122 ευρώ/MWh οδηγεί το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 15,9 λεπτά.

Προκειμένου να φτάσει το πράσινο στα επίπεδα του μπλε (17,9 λεπτά) θα χρειαζόταν μια τιμή χονδρικής κοντά στα 137 ευρώ/MWh, δηλαδή 32 ευρώ ακριβότερη από το Νοέμβριο (105 ευρώ).

Τι θα μπορούσε να ανεβάσει εκεί την τιμή χονδρικής; Κάποια νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ή τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, όπως αυτές που ζήσαμε την τελευταία διετία, αλλά όχι απαραίτητα τόσο έντονες.

Θυμίζουμε ότι η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα κορυφώθηκε στα 500 ευρώ το καλοκαίρι του 2022 και βρέθηκε για πολλούς μήνες πάνω από τα 200 ευρώ πέρυσι. Άρα δεν χρειάζεται να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να φτάσει η χονδρική τα 137 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής καλείται να κάνει τις εκτιμήσεις του προσεκτικά σε περίπτωση που επιλέξει μπλε τιμολόγιο ώστε να είναι ασφαλής.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Ο 26χρονος φοιτητής είχε συλληφθεί και για την ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ το 2020
27 Νοεμβρίου, 2024
Κ. Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά – Ν. Χριστοδουλίδης: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας
27 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: «Οργανωμένη και σημαντική η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο» – «Καμπανάκι» για ισχυρές καταιγίδες σε 7 περιοχές
27 Νοεμβρίου, 2024
ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Από το «go back madame Merkel» στην αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση των απομνημονευμάτων της Μέρκελ
27 Νοεμβρίου, 2024
Βέφα Αλεξιάδου: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» της αγαπημένης μαγείρισσας
27 Νοεμβρίου, 2024
Ανείπωτη θλίψη: Δεν τα κατάφερε ο 13χρονος από το Αγρίνιο που διακομίστηκε στη ΜΕΘ Παίδων
27 Νοεμβρίου, 2024
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προθεσμία για το Σάββατο πήρε ο 26χρονος
27 Νοεμβρίου, 2024
Τι επιδιώκει ο Νετανιάχου με την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Όσα ξέρουμε για τη συμφωνία
27 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα – Νεκρά μωρά: Η κατάθεση Μουρτζούκου, οι φωτογραφίες και οι αμυχές
27 Νοεμβρίου, 2024
Missing alert για 16χρονο
27 Νοεμβρίου, 2024