Πότε θα ταξιδέψετε στα νησιά – Οι αλλαγές στα πλοία και τα μέτρα για τους επιβάτες

Για το πότε θα αρθούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τις μετακινήσεις στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς και για τις ισχύουσες οδηγίες, μίλησε στο Mega ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα αλλά όχι στις οργανωμένες παραλίες», ξεκαθάρισε αρχικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, ερωτηθείς για το ποια πράγματα μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν στις υπάρχουσες συνθήκες. Όπως είπε «δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Τόνισε επιπλέον ότι επιτρέπονται το ερασιτεχνικό ψάρεμα με ιδιωτικό σκάφος μεχρι 7 μέτρα, όπως και η χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, αλλά «δεν επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά» παρά μόνο για «συνεργία που έχουν αναλάβει δημόσια έργα».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματά της, ανέφερε ότι: «Σε πρώτη φάση πρέπει να απελευθερώσουμε τη μετακίνηση με τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με απόπλου και κατόπλου στο ίδιο λιμάνι από τις 18 Μαΐου».

Ενώ κατέστησε σαφές ότι μπορεί από τις 18/5 να απελευθερώνεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα νησιά.

«Εκτιμώ ότι θα γίνει γρηγορότερα από την 1η Ιουλίου η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μην συγχέουμε τις μετακινήσεις στη ηπειρωτική χώρα με τα νησιά. Δεν θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 18 Μαΐου», είπε.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής υπογράμμισε ότι συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και τόνισε ότι: «Ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με τις αεροπορικές συνδέσεις, το 70% του τουρισμού συνδέεται άμεσα με τις αεροπορικές συνδέσεις, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει η έναρξη της τουριστικής περιόδου, πάντοτε συμβουλευόμαστε τις εισηγήσεις των ειδικών»

«Η θάλασσα δεν πρόκειται να φύγει ούτε το εξοχικό», είπε ο υπουργός και συνέστησε υπομονή στους πολίτες.

Οι αλλαγές στα πλοία και τα μέτρα για τους επιβάτες

Προβληματισμό προκαλούν στους ακτοπλόους οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το πώς πρέπει να ταξιδεύουν οι επιβάτες στα πλοία με προορισμό τα νησιά, ενόψει του καλοκαιριού. Ο κορονοϊός θα αλλάξει από ότι φαίνεται τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε. Όπως υποστηρίζουν οι ακτοπλόοι, η λειτουργία των πλοίων στο 50% της δυναμικότητας τους θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στις εταιρείες του κλάδου και δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς και ο αριθμός των πλοίων έχει μειωθεί. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η θερμομέτρηση όλων των επιβατών και η συμπλήρωση των σχετικών εντύπων κατά την επιβίβαση θα προκαλέσουν μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές, ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό. Το θέμα θα μπει σε διαβούλευση σήμερα μεταξύ των αρμόδιων πολιτικών και υγειονομικών αρχών.

Αναμένεται σε όλους τους χώρους στα εξωτερικά τμήματα του πλοίου να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρων και υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας. Τα μέλη του πληρώματος θα ελέγχουν την τήρηση των κανόνων και των μέτρων από τους επιβάτες σε όλους τους χώρους. Όπως και στο μετρό, όπου υπάρχουν καθίσματα που δεν μετακινούνται, θα πρέπει να έχουν σήμανση για να ξέρει ο επιβάτης που μπορεί να κάτσει και που όχι.