Πότε θα πούμε «καραντίνα τέλος»: Χρονοδιάγραμμα και εναλλακτικά σενάρια

Ενώ η γενική επιφυλακή που έχει κηρύξει η κυβέρνηση εισέρχεται στην πιο έντονη και κρίσιμη καμπή της ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι επιτελείς του και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζουν εδώ και ημέρες υπό άκρα μυστικότητα και μεθοδικά το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών το λεγόμενο recovery plan.

Σύμφωνα με το «Εθνος» ο πρωθυπουργός έχει δώσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα ρητές εντολές στον Βασίλή Κικίλια να καταστρώσει ένα πλάνο τμηματικής εξόδου της χώρας από την κρίση όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά καθώς στην κυβέρνηση αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη φράση επάνοδος στην κανονικότητα αφού μια τέτοια προοπτική μοιάζει για την ώρα τουλάχιστον μακρινή.

Ενα τέτοιο σχέδιο που βασίζεται σε διεθνή μοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία και το οποίο περιλαμβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράμματα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει υπουργεία όπως το Ανάπτυξης το Παιδείας και το Τουρισμού να καταστρώσουν σχέδιο με τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναφορά της αγοράς της εκπαίδευσης και του τουρισμού σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο οδικός χάρτης της επαναφοράς δείχνει να διέπεται από τη φιλοσοφία του αντίστοιχου της αντιμετώπισης του COVID-19 και ως προς το timing. Οπως η Ελλάδα σχεδίασε τον Ιανουάριο ένα σχέδιο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου έτσι και το σχέδιο μερικής άρσης των περιορισμών μορφοποιείται τις πρώτες ημέρες του Απριλίου πολύ πριν εκπνεύσει η ισχύς των προστατευτικών παρεμβάσεων.

Οπως μεταδίδεται από την ομάδα των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθμού κρουσμάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους μέσα σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Εχοντας λοιπόν ως βάση τα προαναφερθέντα τμηματική αρση των περιορισμών θα μπορούσε κατά πληροφορίες να ισχύσει από τις 10 Μαΐου και. μετά Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών ιδίως σε ό,τι αφορά στην οικονομική ζωή του τόπου ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως αγορά και επαγγελματίες. Μάλιστα στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τίθενται επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια ως προς το ποιοι τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής θα προηγηθούν σε αυτήν τη δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού από την κρίση του κορονοϊού. Ενα από αυτά που φαίνεται προσώρας να κερδίζει έδαφος είναι κατ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα μέσα Μαΐου εμπορικά καταστήματα χαμηλού συνωστισμού όχι τα πολυκαταστήματα και πιθανώς κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πιθανώς εστιατόρια υπό αυστηρούς όρους όμως ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.

Πληροφορίες: Εθνος