Πότε θα στηθούν κάλπες για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι οι αντίπαλοι του

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποδέχτηκε την πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα και ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνει χώρα στο κλειστό του Tae Kwon Do, ότι προσφεύγει στη βάση του κόμματος, καθώς και στα μέλη και στους φίλους του κόμματος, με στόχο την επανεκλογή του.

Ποια είναι όμως η διαδικασία για τη νέα εσωκομματική διαδικασία εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το πρώτο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα σηκώσει το… γάντι του Στέφανου Κασσελάκη και θα βρεθεί αντίπαλός του στις κάλπες.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι
Το πρώτο όνομα που ακούγεται ως ενδεχόμενος υποψήφιος είναι αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος χθες εμφανίστηκε χαμογελαστός κατά την έναρξη του συνεδρίου και αποχώρησε εξίσου χαμογελαστός μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Κασσελάκη. Εξίσου χαμογελαστοί ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και η Όλγα Γεροβασίλη. Είναι δύο στελέχη που πιθανολογείται πως θα μπορούσαν να τεθούν στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας ως επικεφαλής της ΚΟ κράτησε τις ημέρες της έντασης σε χαμηλούς τόνους ενώ η κ. Γεροβασίλη “σήκωσε” τη δυσαρέσκεια των στελεχών της ΠΓ για το ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Διονύση Τεμπονέρα με τον Στέφανο Κασσελάκη είχαν ψυχρανθεί ήδη από την εκδήλωση μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ χθες έγινε γνωστό πως ο κ. Κασσελάκης μέσω του διευθυντή του απέλυσε τον κ. Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν θα υπάρξουν ένας ή περισσότεροι υποψήφιοι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κατακερματισμός των δυνάμεων θα λειτουργήσει υπέρ του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τετραπλές κάλπες
Το δεύτερο θέμα “κλειδί” είναι ο τόπος και ο χρόνος. Με βάση την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι τετραπλές. Δηλαδή για νομαρχιακές, οργανώσεις μελών, εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 15 ημέρες θα πρέπει να στηθούν κάλπες για να εκλεγούν τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών και οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, εκλογές που είχαν αναβληθεί.

Ήδη είχε αποφασιστεί ότι οι εκλογές των Οργανώσεων Μελών θα ήταν υβριδικές – δηλαδή και με κανονικές και με ψηφιακές κάλπες. Για αυτό άλλωστε αναβλήθηκαν αρχικά καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας. Αν δεν επιλέξουν αυτόν τον τρόπο για την εκλογή προέδρου, η Κουμουνδούρου έχει ήδη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό από τις εσωκομματικές κάλπες που στήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Οι εκλογές των νομαρχιακών και συντονιστικών των οργανώσεων μελών θα γίνουν κατά πάσα πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου (17 Μαρτίου ή 10 Μαρτίου) και εκεί ενδέχεται να “κουμπώσουν” και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής όσο και η εκλογή του προέδρου.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, μπορεί και σήμερα. Στελέχη από το περιβάλλον της ηγεσίας ανέφεραν πως «αν υπάρχει υποψήφιος θα πάμε σε εκλογές σε δυο εβδομάδες». Όμως, άλλα στελέχη, εκτιμούν πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι υπεραισιόδοξο και θεωρούν πως είναι δύσκολο να στηθούν κάλπες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται πως αν δει κανείς το ημερολόγιο ακολουθούν δύο τριήμερα. Η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας της στράτευσης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κανονικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα.