Πότε θα βγαίνουμε από το σπίτι μας χωρίς SMS στο 13033

SMS στο 13033: Μπήκαμε στην τρίτη εβδομάδα του γενικού lockdown και όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την πορεία των μέτρων.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να είναι δραματική, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα περιοριστικά μέτρα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, με βάση τα σημερινά, μη αισιόδοξα, δεδομένα, Είναι η καραντίνα να αρθεί τα Χριστούγεννα για το πολύ 3 εβδομάδες. Με τη λήξη της «γιορτινής κανονικότητας» να τοποθετείται κοντά στα Θεοφάνεια.

Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει στην καλύτερη των περιπτώσεων στις 14 Δεκεμβρίου, στη χειρότερη, στις 21, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Και πάντα, με αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

Εξαίρεση προωθείται για τα καταστήματα με εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικα στολίδια, δέντρα κ.α.) ενώ πιο νωρίς από άλλους κλάδους αναμένεται να ανοίξουν και τα κομμωτήρια.

Αναφορικά με την εστίαση, οι πόρτες καφέ και εστιατορίων αναμένεται να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, με αυστηρά μέτρα και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ.

«Απεδείχθη ότι η εστίαση έπαιξε ρόλο στη διασπορά, παρά το ότι τηρούνται τα μέτρα» δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, παραπέμποντας στις εισηγήσεις που θα κάνουν οι επιστήμονες.

Θα ανοίξουν όμως και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα;

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό το σενάριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, δεδομένου μάλιστα ότι συζητείται και η απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 11 το βράδυ.

SMS στο 13033: Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

Ποια είναι η αυστηρή προϋπόθεση για μια μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα τα Χριστούγεννα;

Να μην υπάρξουν συμπεριφορές χαλάρωσης. Αντίθετα να υπάρξει σχολαστική τήρηση των μέτρων και να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας.

Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να πάρουμε μια… γερή Χριστουγεννιάτικη ανάσα.

«Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε και τα Χριστούγεννα να βρεθούμε πάντα με πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς αυτή τη φορά τουλάχιστον με τους ανθρώπους που αγαπάμε…» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με άλλα λόγια, οι γιορτές σε κάθε περίπτωση θα είναι οικογενειακές, χωρίς συναθροίσεις.

Τα ρεβεγιόν μακρινή ανάμνηση και τα sms ίσως και πιο αυστηρά στις γιορτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη υπάρχει η πιθανότητα τα κρούσματα να έχουν πέσει στα 1000 και τη δεύτερη εβδομάδα κοντά στα 500.

Εφόσον η κατάσταση σταθεροποιηθεί, τότε θα δοθεί το σήμα για… επιστροφή στην μερική έστω, κανονικότητα.

SMS στο 13033: Πώς θα βγείτε από το σπίτι

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

SMS στο 13033: Τι ισχύει για το delivery

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘οίκον (delivery) και η υπό περιορισμούς παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21:00 – 05:00, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

SMS στο 13033: Όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:

-Ad-
  • Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms στο 13033.
  • Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.
  • Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας.
  • Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.
  • Ανοιχτά παραμένουν τα εξής καταστήματα:
  • Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά
  • Φούρνοι, Μανάβικα, Κρεοπωλεία
  • Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
  • Φαρμακεία
  • Δομές Υγείας
  • Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
  • Καθαριστήρια
  • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
  • Δημοτικά Σχολεία
  • Νηπιαγωγεία
  • Παιδικοί Σταθμοί
  • Σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων
  • Κλειστά θα παραμείνουν:
  • Καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης
  • Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ
  • Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
  • Κομμωτήρια και κουρεία. Σημειώνεται ότι εξετάζεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα ραντεβού τους και να μη δημιουργηθεί συνωστισμός
  • Κέντρα αισθητικής
  • Γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία
  • Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)
  • Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση
  • Εκκλησίες (θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών)