Είναι ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των πολιτών «αντέχει» και τηρεί τα μέτρα της πολιτείας προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του φονικού ιού.
Ενα από τα ερωτήματα, όμως, που βασανίζουν αρκετούς είναι το «πότε θα βγούμε από την καραντίνα».
Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», εξηγεί τι προβλέπεται για την Ελλάδα με βάση της εμπειρία της Κίνα και τους σχεδιασμούς άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Στην Ουχάν η καραντίνα που είχε επιβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου ήρθη επίσημα την Τετάρτη. Η πόλη άνοιξε και πάλι έπειτα από 76 ημέρες που φάνηκαν στους απομονωμένους κατοίκους ως αιώνες.
Η Ουχάν η πόλη απο όπου ξεκίνησαν όλα ήταν για όλο τον υπόλοιπο κόσμο αντικείμενο μελέτης ως προς τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Τώρα γίνεται αντικείμενο μελέτης για τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό στην εποχή του Covid 19.
Οι κάτοικοι μπορούν πλέον να πάνε σε άλλα μέρη της Κίνας όχι όμως πριν επισκεφθούν το τοπικό αστυνομικό τμήμα και δείξουν ότι έχουν φορτώσει στο κινητό τους μια κρατική εφαρμογή που δείχνει βασισμένη στη διεύθυνσή τους τα πρόσφατα ταξίδια τους και το ιατρικό τους ιστορικό, εάν δηλαδή αποτελούν κίνδυνο για μόλυνση.
Τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά και οι Αρχές προτρέπουν όσους μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Τα καταστήματα έχουν ανοίξει και πάλι τα περισσότερα όμως στήνοντας ένα κιόσκι απ έξω ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν ό,τι θέλουν χωρίς να συνωστίζονται σε κλειστό χώρο. Στα πάρκα κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ όλο και περισσότερες οικογένειες βγαίνουν βόλτα για να απολαύσουν τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας λειτουργούν κανονικά αν και όπως φαίνεται με λιγότερους επιβάτες, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα η κατάσταση είναι ακόμα πιο χαλαρή.
Πότε θα δούμε τέτοιες εικόνες στην Ευρώπη
Ηδη όλες οι κυβερνήσεις στη Γηραιά Ηπειρο κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στη χώρα τους ξεκινούν τις ανακοινώσεις αργά ή γρήγορα. Εχοντας πάντα στο μυαλό ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μπροστά καθώς και ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Πώς θα ξέρουμε πότε να ανοίξουμε και πάλι τις πόρτες μας; Ενα πρώτο μέτρο στο οποίο προσανατολίζονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι η έκδοση πιστοποιητικού ανοσίας. Να γίνουν δηλαδή μαζικά τεστ για αντισώματα στους πολίτες ώστε να φανεί πόσοι έχουν ανοσία και πιθανόν εκείνοι να μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα από τους υπόλοιπους.
Η Αυστρία και η Δανία είναι οι δύο χώρες που θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα σε λίγες ημέρες προφανώς θα τις παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες οι υπόλοιπες. Στην Αυστρία τα καταστήματα θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της αυστριακής οικονομίας σύμφωνα με το οποίο τα μικρά καταστήματα θα επιτραπεί να ανοίξουν από τις 14 Απριλίου ενώ κομμωτήρια και άλλα μαγαζιά όπου θεωρείται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ελαφρά μεγαλύτερος θα ανοίξουν την 1η Μαΐου.
Υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί η λειτουργία εστιατορίων και καφέ γύρω στα μέσα Μαΐου αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Δημόσιες εκδηλώσεις δεν θα επιτραπούν έως τον Ιούλιο ενώ ακόμα δεν υπάρχει ημερομηνία για την επανέναρξη των σχολείων. Επίσης θα είναι υποχρεωτικό οι Αυστριακοί να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Περισσότερα πληροφορίες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».