Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών, πιθανόν να έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία
Περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών, είναι πιθανό να κινδυνεύουν και στις δύο χώρες μετά τον σεισμό και τους μετασεισμούς του που κατέστρεψαν χιλιάδες κτήρια, δήλωσε ο Αντελχάιγκ Μάρσαγκ, ανώτερος αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Mάρσαγκ είπε ότι η Τουρκία έχει ισχυρή ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, αλλά ότι οι κύριες ανάγκες σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα είναι πέρα από τα σύνορα στη Συρία, που ήδη αντιμετωπίζει μια πολυετή ανθρωπιστική κρίση λόγω του εμφυλίου πολέμου και της επιδημίας χολέρας .
«Πρόκειται για μια κρίση πάνω από πολλαπλές κρίσεις στην πληγείσα περιοχή», είπε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη. «Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες είναι οι υψηλότερες μετά από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, περίπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».
Ο ΠΟΥ είπε ότι αποστέλλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κιτ χειρουργικών τραυμάτων και έκτακτης ανάγκης, και ενεργοποιεί ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για μάχη ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες ζωντανοί».
Είπε ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν είχαν προκύψει πληροφορίες από τον σεισμό της Δευτέρας. «Η χαρτογράφηση ζημιών είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας», είπε.