ΠΟΥ: Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που μειώνει την θνητότητα μεταξύ ασθενών με κορονοϊό

Ηπρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι γεγονός για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες Τρίτη (16/6) την ικανοποίηση του μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε σπουδαία είδηση και συνεχάρη την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο «που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία». Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 440.000 ανθρώπους στον πλανήτη αφότου ο SARS-CoV-2 προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Οι ελπίδες για ένα φάρμακο ικανό να συμβάλλει στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό αναζωογονήθηκαν την Τρίτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ο ένας θάνατος στους οκτώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης.

Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.