ΠΟΥ: Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, αυξάνοντας τους κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού

Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία στο κόσμο δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης, εκθέτοντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περίπου 1,8 δισεκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται ή εργάζονται σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό ή σύστημα αποχέτευσης, επεσήμαναν ο ΠΟΥ και η Unicef σε κοινή τους έκθεση, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα 165 χωρών.

“Το να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο χωρίς νερό, σύστημα αποχέτευσης και απολύμανση ισοδυναμεί με το να στέλνουμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να εργαστούν χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι “η παροχή νερού, η απολύμανση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της covid-19. Όμως παραμένουν πολλά προβλήματα να ξεπεραστούν, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες”.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό: αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, αποτελούν το 14% των κρουσμάτων.

“Στέλνοντας επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που έχουν ανάγκη θεραπεία σε εγκαταστάσεις χωρίς καθαρό νερό, ασφαλείς τουαλέτες ή ακόμη και σαπούνι θέτουμε τις ζωές τους σε κίνδυνο”, τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. “Αυτό ήταν αλήθεια πριν την πανδημία covid-19, αλλά φέτος αυτή έχει καταστήσει αδύνατο να αγνοήσουμε τις διαφορές”.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα νοσοκομείο στα τέσσερα παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ένα στα τρία δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας, ένα στα δέκα δεν έχει υπηρεσίες απολύμανσης και ένα στα τρία δεν διαχωρίζει με ασφάλεια τα απορρίμματα.

Στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι καταστροφική: ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει πόσιμο νερό, ένα στα τέσσερα υπηρεσίες υγιεινής χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας και τρία στα πέντε δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες απολύμανσης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη Unicef, το κόστος για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παροχής πόσιμου νερού σε όλα τα νοσοκομεία των 47 αυτών χωρών ανέρχεται σε ένα δολάριο ανά κάτοικο. Επιπλέον, κατά μέσο όρο η λειτουργία και η διατήρηση των υπηρεσιών αυτών κοστίζει 0,20 δολάριο ανά κάτοικο το έτος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Πράσινη Αριστερά: Αυθαίρετη σύλληψη του δημοτικού συμβούλου κ. Σ. Λημνιού από την ασφάλεια
Ιανουάριος 11, 2025
Μέγαρα: Αστυνομική επιχείρηση με απολογισμό 11 συλλήψεις
Ιανουάριος 11, 2025
Κύκλωμα προστασίας: Κακουργηματικές διώξεις για τους 19, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί – Αναζητείται ένας, στους 70 οι εμπλεκόμενοι
Ιανουάριος 11, 2025
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου – Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
Ιανουάριος 11, 2025
Προσπάθησε να σκοτώσει με κουζινομάχαιρο τη γυναίκα του – Σύλληψη 87χρονου στη Θεσσαλονίκη
Ιανουάριος 11, 2025
Θλίψη για τον 22χρονο Παναγιώτη που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα – Ήταν ποδοσφαιριστής και γιος προπονητή
Ιανουάριος 11, 2025
Κόλαση στον Βόλο για 73χρονη που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον γιο της: «Κοιμάται με μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι»
Ιανουάριος 11, 2025
Ανοίγει το κάδρο των ερευνών για το κύκλωμα με εμπλεκόμενους επίορκους αστυνομικούς – Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες
Ιανουάριος 11, 2025
Ε. Λέκκας για τον πύρινο εφιάλτη στο Λος Άντζελες: Είχαμε στρεβλή άποψη – Η πυρκαγιά σε αστικούς χώρους δύσκολα αντιμετωπίζεται
Ιανουάριος 11, 2025
ΕΜΥ – Έκτακτο Δελτίο: Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές – «Βουτιά» του υδράργυρου, χιονοπτώσεις και στα ημιορεινά
Ιανουάριος 11, 2025