ΠΟΥ: Η αντιμικροβιακή αντοχή επικίνδυνη όσο ο κορονοϊός

Η αντιμικροβιακή αντοχή που είναι παγκόσμιο φαινόμενο είναι εξίσου επικίνδυνο όσο ο κορονοϊός, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η μικροβιακή αντοχή επέρχεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα αντιστέκονται στις επιδράσεις των φαρμάκων, ανάμεσα τους τα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις κοινές λοιμώξεις δυσκολότερες στη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ασθενειών, σοβαρών μορφών λοιμώξεων και θανάτων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα σωστής χρήσης των αντιμικροβιακών (18-24 Νοεμβρίου), ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (OIE), συνέστησε σήμερα μια ομάδα υψηλού επιπέδου “αρμόδια για την καταπολέμηση της κρίσης που επιταχύνει την αντίσταση στα φάρμακα”.

Οι δύο συμπρόεδροί της είναι η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα και η ομόλογή της των Μπαρμπάντος, Μία Μότλεϊ.

Η ομάδα αυτή θα συγκεντρώσει αρχηγούς κρατών, υπουργούς και διευθυντικά στελέχη εταιριών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

“Η αντιμικροβιακή αντίσταση μπορεί να μην φαίνεται τόσο επείγουσα όσο μια πανδημία, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι “μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις της εποχής μας”, η οποία “απειλεί να καταστρέψει έναν αιώνα ιατρικής προόδου και να μας αφήσει ανυπεράσπιστους απέναντι σε λοιμώξεις που σήμερα μπορούν να θεραπευτούν εύκολα”, προειδοποίησε.

700.000 νεκροί ετησίως

Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτής της ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά και “χωρίς ανάληψη ισχυρής δράσης για να διασφαλιστεί η κατάλληλη χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών, καθώς και νέων και καλύτερων θεραπειών, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε δέκα εκατομμύρια έως το 2050”, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA).

“Η αντιμικροβιακή αντίσταση είναι μια επικείμενη παγκόσμια κρίση που μπορεί να επισκιάσει την Covid-19 όσον αφορά τους θανάτους και τα οικονομικά κόστη”, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της IFMPA Τόμας Κούνι, χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας.

Τα αντιμικροβιακά είναι βασικά όπλα για την καταπολέμηση των ασθενειών στους ανθρώπους, στα ζώα και τα φυτά. Περιλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, τα αντιικά, τα αντιμυκητιασικά και τα αντιπαρασιτικά.

Πολλοί παράγοντες — μεταξύ των οποίων η υπερβολική χρήση φαρμάκων στον άνθρωπο, για τα ζώα και τη γεωργία, καθώς και η έλλειψη πρόσβασης στο πόσιμο νερό, στην αποχέτευση και την υγιεινή, ενίσχυσαν την απειλή που συνιστά η αντιμικροβιακή αντοχή παγκοσμίως, εκτιμά ο ΠΟΥ.

“Παρότι τα αντιβιοτικά είναι ένα βασικό στοιχείο, η αντιμικροβιακή αντοχή περιλαμβάνει επίσης την ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά του HIV, της ελονοσίας, των παραμελημένων τροπικών ασθενειών και άλλων”, δήλωσε ο Τέντρος.

Εξέφρασε τη λύπη του επίσης για το γεγονός ότι ενώ σχεδόν το 90% των χωρών έχουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, μόνο το 20% έχουν βρει πόρους για την εφαρμογή τους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της αντιμικροβιακής αντοχής, ο ΠΟΥ ζήτησε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, αλλά αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη και δαπανηρή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Ad-