ΠΟΥ: «Ψευδή και απαράδεκτα» τα σχόλια του Μάικ Πομπέο

Οι φερόμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο κατηγόρησε τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «εξαγοράστηκε» από την Κίνα, είναι «ψευδείς και απαράδεκτες», απάντησε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Αυτές οι δηλώσεις είναι ψευδείς και απαράδεκτες και ανυπόστατες», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά κατά της «πολιτικοποίησης» της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Times και Daily Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιτέθηκε φραστικά την Τρίτη στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με Βρετανούς βουλευτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Πομπέο χαρακτήρισε τον Οργανισμό «πολιτικό», κατηγορώντας τον γενικό διευθυντή του ότι «εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση», στον οποίο οφείλει την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο Πομπέο επέρριψε επίσης την ευθύνη για τους «θανάτους στη Βρετανία» από την Covid-19 στις αποτυχίες του ΠΟΥ.

Μιλώντας μετά τον Τέντρος, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Οργανισμού για την Covid-19, η δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, είπε: «Ως Αμερικανίδα, ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανη που είμαι μέλος αυτού του Οργανισμού. Παρακολουθώ το έργο του από πρώτο χέρι, τι κάνει ο δρ Τέντρος και τι κάνουν οι ομάδες μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δέχεται κριτική για καθυστερήσεις του στην αντίδρασή του. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην κριτική αυτή, αποκαλώντας τον Οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας». Στις 8 Ιουλίου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίσημα τη διαδικασία αποχώρησής τους από τον Οργανισμό του ΟΗΕ, μετά την προαναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

-Ad-