«Πουλάνε και το νερό» – Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ

Τη διαχείριση των βασικών υποδομών, το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου Μαραθώνα, λίμνη Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς, αντλιοστάσια) σχεδιάζει να παραδώσει σε ιδιώτες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω ΣΔΙΤ.

Ήδη από τις 19 Μαΐου προκήρυξε τρεις 3 παράλληλους διαγωνισμούς για την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών τεχνικού νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ με αντικείμενο τη διαχείριση λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος ΕΥΣ Αθήνας. Οι συμβάσεις των συμβούλων είναι προϋπολογισμού 138.424,01 ευρώ η κάθε μια χωρίς ΦΠΑ, όπως γράφει η εφημερίδα «Αυγή».

 

Αντιδρούν οι μηχανικοί tns ΕΥΔΑΠ

Τα σχέδια έφερε στο φως ο Σύλλογος Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ ο οποίος εκφράζει την πλήρη διαφωνία του και καταγγέλλει μεθόδευση, καθώς όλα αυτά γίνονται από το υπουργείο τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε για τη σύναψη της νέας σύμβασης συνέχισης της υδροδοαρχικής εικοσαετούς σύμβασης 1999-2019 για τη διαχείριση λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος ΕΥΣ Αθήνας.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα δόθηκε πρόσφατα και δεύτερη παράταση της προηγούμενης σύμβασης έως 1 2/2020.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος με τις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες προδιαγράφεται μια σύμπραξη μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ στην οποία τόσο η ίδια η ΕΥΔΑΠ ΑΕ όσο και το έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ αποκλείονται. Εστιάζει δε στις επιπτώσεις εξηγώντας ότι αυτό θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου καθώς η ΕΥΔΑΠ Α.Ε η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού.

Θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο Ελληνικό Δημόσιο που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής ενώ το Δημόσιο θα χάσει μεγάλο ποσό της κερδοφορίας του τόσο εξαιτίας των αναπόφευκτα μειωμένων μερισμάτων που θα εισπράττει λόγω της μειωμένης κερδοφορίας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε όσο και από τη αυξημένη δαπάνη που θα αποδίδει στον συμπράττοντα ιδιώτη Και εντέλει από τη σύμπραξη ΣΔΙΤ το Δημόσιο θα μετατραπεί σε εγγυητή των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη.

Σε όλους τους τόνους προειδοποιούν το υπουργείο ότι το νερό δεν είναι ούτε αεροδρόμια ούτε αυτοκινητόδρομοι. Κατά την πρόσφατη περίοδο της υγειονομικής κρίσης αποδείχτηκε ότι η κοινωνία έμεινε όρθια χωρίς αεροδρόμια και χωρίς μετακινήσεις ωστόσο χωρίς το νερό κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα
θα ήταν αδύνατη.

Η παράταξη Συμμαχία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ΣΕΚΕΣ συντάσσεται με τον Σύλλογο Μηχανικών υπογραμμίζοντας ότι το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα αποτελεί κύρια υποδομή στον κύκλο του νερού
ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Όποιος ελέγχει το νερό ελέγχει τη ζωή της κοινωνίας και των πολιτών της σημειώνει και προτείνει προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ να ενημερώσει με περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς το προσωπικό και να προκηρύξει προειδοποιητική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών.

Πηγή: Εφημερίδα «Αυγή»