APTOPIX North Korea Russia Sputnik

Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν: Στρατηγικές συμφωνίες και δώρα

Χιλιάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν εχθές τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να εκφράζει την «πλήρη στήριξή» του για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Aurus Senat, μια ρετρό λιμουζίνα που θυμίζει την ZIL της σοβιετικής εποχής, είναι το επίσημο όχημα του Ρώσου προέδρου και ο Πούτιν μετακινήθηκε με ένα τέτοιο αυτοκίνητο κατά την πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας του τον Μάιο.

Όταν ο Κιμ επισκέφθηκε τη Ρωσία πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν του έδειξε ένα από τα μαύρα, θωρακισμένα οχήματά του. Ο Κιμ κάθισε δίπλα στον Πούτιν στο αυτοκίνητο και φάνηκε να το απολαμβάνει.

Ο Πούτιν δώρισε στον Κιμ μια πρώτη λιμουζίνα Aurus φέτος τον Φεβρουάριο, είχαν ανακοινώσει τότε και οι δύο χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον έχει τουλάχιστον δύο τέτοια οχήματα.

Ο Κιμ θεωρείται λάτρης των αυτοκινήτων. Διαθέτει μεγάλη συλλογή ξένων πολυτελών οχημάτων, τα οποία έφθασαν πιθανόν παρανόμως στη χώρα του, καθώς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύουν την εξαγωγή πολυτελών ειδών στη Βόρεια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει εμφανιστεί σε μια λιμουζίνα Maybach, αρκετές Mercedes, μια Rolls-Royce Phantom και ένα SUV Lexus.

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα αρχίσει φέτος να κατασκευάζει πολυτελή αυτοκίνητα Aurus σε πρώην εργοστάσιο της Toyota στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρία αναλύσεων Autostat, στη Ρωσία έχουν πουληθεί από τις αρχές του έτους 40 οχήματα Aurus.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το περιεχόμενο του εγγράφου δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο στο στάδιο αυτό.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε σήμερα τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, το στρατό και το λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε ο Κιμ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι συνομιλίες τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και είχαν προηγηθεί διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως αυτή η συμφωνία «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» θα αντανακλά «τη βαθιά εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο», την ώρα που η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θεωρούν αμφότερες τις Ηνωμένες Πολιτείες υπαρξιακό εχθρό τους.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ανέφερε εξάλλου στους ρώσους δημοσιογράφους, που συνοδεύουν την προεδρική αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν δώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρώσος πρόεδρος προσέφερε στον Κιμ ένα δεύτερο ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο πολυτελείας Aurus, καθώς και ένα σερβίτσιο τσαγιού.

Αναφορικά με τα δώρα που προσφέρθηκαν στον αρχηγό του ρωσικού κράτους, ο Ουσάκοφ ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο Πούτιν δέχθηκε έργα τέχνης που τον αναπαριστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ωραία δώρα». «Είναι παραλλαγές απεικονίσεων, όλες πολύ καλλιτεχνικές, ανάμεσα στις οποίες προτομές», δήλωσε.