Σοκαρισμένος ο πλανήτης από την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα που στοίχισε τη ζωή σε 139 ανθρώπους.
Ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι θέλει να διαπιστώσει «ποιος διέταξε» την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall καθώς ΗΠΑ και Γαλλία λένε ότι την ενορχήστρωσε τμήμα του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά επανέλαβε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στο μακελειό που άφησε νεκρούς 139 ανθρώπους.
«Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ριζοσπαστών ισλαμιστών», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους αργά τη Δευτέρα. «Μας ενδιαφέρει ποιος την παρήγγειλε», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση ταιριάζει με μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία.
«Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος μιας ολόκληρης σειράς προσπαθειών από αυτούς που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου». Ο Πούτιν δεν ανέφερε τη θυγατρική της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία ότι το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ, γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISKP), ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης.
Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ψευδώς υποστήριξε ότι ευθύνεται για την κλιμάκωση των μαχών στην Ουκρανία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει πει πολλές φορές από την ημέρα του χτυπήματος την Παρασκευή (22/3) ότι είναι υπεύθυνο και τα κανάλια μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με την οργάνωση δημοσίευσαν βίντεο φρίκης με τους ενόπλους μέσα στο χώρο.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία είχε εμπλακεί στην επίθεση, ο Πούτιν είπε: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δεν υπάρχει ίχνος του Κιέβου». Στη συνέχεια επανέλαβε τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι οι δράστες σχεδίαζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία πριν συλληφθούν. «Ποιος τους περίμενε εκεί;» ρώτησε ο Πούτιν.
Οι δηλώσεις του Πούτιν τη Δευτέρα φαίνεται να θέτουν περαιτέρω τις βάσεις για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Τα σχόλιά του έγιναν αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους να συνδέσουν την Ουκρανία με τον πυροβολισμό. Ο Πούτιν το Σάββατο ισχυρίστηκε -αρχικά χωρίς στοιχεία- ότι η Ουκρανία είχε βοηθήσει τους δράστες και είχε σχεδιάσει να «ανοίξει ένα παράθυρο» για να διαφύγουν οι ένοπλοι.
Αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει ότι πυρήνες του ΙΚ στη Ρωσία σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν χώρους συναυλιών, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας δεν είχαν δεχθεί καμία βοήθεια από τη Δύση. «Όχι, οι υπηρεσίες ασφαλείας μας εργάζονται μόνες τους, καμία βοήθεια δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφους.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το ΙΚ βρισκόταν πίσω από την επίθεση. «Προσοχή – μια ερώτηση στον Λευκό Οίκο: Είστε σίγουροι ότι είναι το Ισλαμικό Κράτος; Μπορείς να το ξανασκεφτείς;» είπε η Ζαχάροβα σε άρθρο της για την εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.
Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι έλαβαν πληροφορίες ότι η τρομοκρατική ομάδα έδρασε μόνη της, διέδιδαν μια εκδοχή του «μπαμπούλα» ΙΚ για να καλύψουν τα νώτα τους στο Κίεβο. Τη Δευτέρα, η Γαλλία προσχώρησε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το ΙΚ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας… καθώς και στους κύριους εταίρους μας, υποδηλώνουν πράγματι ότι ήταν μια οντότητα του Ισλαμικού Κράτους που υποκίνησε αυτήν την επίθεση». Είπε ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» από τη Μόσχα να υποδηλώσει ότι φταίει η Ουκρανία.
Tην Κυριακή (24/3), τέσσερις ύποπτοι που κατηγορούνται για την επίθεση, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο της Μόσχας. Οι άνδρες αναγνωρίστηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν και προφυλακίστηκαν για δύο μήνες. Το δικαστήριο δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να φέρνουν έναν από τους υπόπτους στην αίθουσα του δικαστηρίου με χειροπέδες, καθώς και φωτογραφίες του ίδιου άνδρα να κάθεται σε ένα γυάλινο κλουβί για τους κατηγορούμενους.
Ένας από τους υπόπτους οδηγήθηκε με δεμένα μάτια στην αίθουσα του δικαστηρίου. Όταν του αφαιρέθηκαν τα μάτια, φάνηκε ένα μαύρο κάλυπτρο. Ένας άλλος ύποπτος μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι άνδρες, που ταυτοποιούνται ως Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε από μια ομάδα ατόμων με αποτέλεσμα τον θάνατο», σύμφωνα με την Tass. Και οι τέσσερις ομολόγησαν την ενοχή τους.
Έχουν προκύψει περιορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό των φερόμενων ως πυροβολητών. Ο Fariduni, 25 ετών, εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο στη ρωσική πόλη Ποντόλσκ, στα περίχωρα της Μόσχας. Ο νεότερος της ομάδας, ο Fayzov, 19 ετών, εργαζόταν στο παρελθόν ως κουρέας σε μια πόλη βορειοανατολικά της Μόσχας.
Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι δύο από τους δράστες είχαν φύγει από την Τουρκία για να ταξιδέψουν στη Μόσχα με την ίδια πτήση στις 2 Μαρτίου. Ο αξιωματούχος είπε ότι μπήκαν στην Τουρκία για να ανανεώσουν τη ρωσική άδεια παραμονής τους, αλλά ότι δεν ριζοσπαστικοποιήθηκαν εκεί.
Είπε ότι οι δράστες ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνδρες συνελήφθησαν στη νότια περιοχή Μπριάνσκ, όπου οι αρχές είπαν ότι συνέλαβαν αρκετούς από τους υπόπτους καθώς διέφυγαν σε ένα κοντινό δάσος.
Έχουν δημοσιευτεί βίντεο που δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας να ανακρίνουν τους άνδρες, τουλάχιστον ένας από τους οποίους μιλούσε τατζίκικα κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης. Το υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν αρχικά αρνήθηκε ότι οι ύποπτοι ήταν πολίτες της χώρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, ο Πούτιν και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon, «σημείωσαν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι σχετικές υπηρεσίες της Ρωσίας και του Τατζικιστάν συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και αυτό το έργο θα ενταθεί».
Το Iσλαμικό Κράτους του Χορασάν έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι είχε στρατολογήσει ριζοσπαστικοποιημένους υπηκόους από την κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν. Κάποια από τα βίντεο των ανακρίσεων δείχνουν ότι οι άνδρες βασανίστηκαν από ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ένα από τα βίντεο, που κυκλοφόρησαν από Ρώσους μπλόγκερ, φαίνεται να δείχνει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να κόβουν το αυτί ενός άνδρα που ανακρίνεται αργότερα για την επίθεση και να το βάζουν στο στόμα του.
Ένας άλλος φαίνεται να δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν έναν ύποπτο με τα τουφέκια τους και να τον κλωτσούν καθώς κείτεται στο χιόνι. Η Tanya Lokshina, αναπληρώτρια διευθύντρια της Human Rights Watch για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είπε ότι τα βίντεο που υποδηλώνουν βασανιστήρια ήταν «σοκαριστικά, αλλά όχι εκπληκτικά». Ο Λοκσίνα είπε ότι παρόλο που οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν μακρά ιστορία βασανιστηρίων υπόπτων, ήταν σπάνιο να διακινήσουν τα στοιχεία στο κοινό. «Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι η σαφής αποδεικτική φύση των βασανιστηρίων».
Τη Δευτέρα, δικαστήριο της Μόσχας διέταξε να τεθούν προφυλακιστέοι άλλοι τρεις άνδρες σε σχέση με τον πυροβολισμό. Οι άνδρες κατηγορούνται για υποβοήθηση της τρομοκρατίας και φέρεται να είχαν στο παρελθόν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να διαφύγουν από τη σκηνή. Το περιστατικό κοντά στη Μόσχα είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση που διεκδικεί το Ισλαμικό Κράτος σε ευρωπαϊκό έδαφος και η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση από οποιαδήποτε ομάδα στη Ρωσία από την πολιορκία του Μπεσλάν το 2004.