Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω τηλεδιάσκεψης, με μεγάλη συμμετοχή μετόχων της Τράπεζας και απαρτία της τάξης του 65% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά τη συνέλευση, εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Τράπεζας που υπερψηφίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από τους μετόχους. Το νέο Δ.Σ. έχει τριετή θητεία.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, απευθυνόμενος στους μετόχους, τόνισε ότι η παρούσα κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκει το τραπεζικό σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Επιπλέον, όπως σημείωσε, οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν οδηγήσει σε κινήσεις σημαντικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχουν δώσει πρόσβαση σε πρόσθετη ρευστότητα με ελκυστικούς όρους, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν έμπρακτα την οικονομία.

«Κατά πόσο οι θετικές εξελίξεις του 2019 θα καταφέρουν να εδραιώσουν την τροχιά οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων διεθνώς, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να διαχειριστούμε τις νέες αυτές συνθήκες. Τα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτείας και η μεγάλη ετοιμότητα και πειθαρχία που έδειξε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, «καθώς ατενίζουμε το μέλλον, και ενώ είμαστε στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, θεωρούμε ότι παρουσιάζονται πραγματικά πολύ μεγάλες ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν, με σκοπό την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις τραπεζικές εργασίες και ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας, με εισροές καταθέσεων, και ικανοποιητική και αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επιπτώσεις του COVID-19 και ότι σύντομα θα βιώσουμε τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για τη στήριξη των πελατών της και της οικονομίας, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων της τάξης των €2,5δισ. κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών του έτους, σε τροχιά υλοποίησης του ετήσιου στόχου για €5δισ. νέα παραγωγή δανείων το 2020. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσεγγίζουν σήμερα τα €5δισ., εκ των οποίων περίπου €3δισ. αφορούν δανειακές υποχρεώσεις επιχειρηματικών πελατών.

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, πέραν αυτών των μέτρων στήριξης, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στα κρατικά σχήματα στήριξης που παρέχουν τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων, επιδότησης επιτοκίου, αλλά και νέας χρηματοδότησης, συνολικού ύψους χρηματοδότησης εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς περίπου €1,5 δισ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Τράπεζας κατά τη διάρκεια του 2019, σημειώνοντας ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω της μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, η επέκταση των πηγών χρηματοδότησης και η βελτίωση της ρευστότητας οδήγησαν σε κερδοφορία και ταυτόχρονα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις.

Αναφορικά με το οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της παρούσας κρίσης, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα που έλαβαν η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική ‘Ένωση Τραπεζών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στους πληγέντες, αναμένεται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να υποστηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας.

Το βασικό σενάριο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, με συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, ενώ θα ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021, καθώς η οικονομία θα επιστρέψει σε κανονικότητα.

-Ad-