Πράσινη Αριστερά: Ψηφιοποίηση του κράτους, ψηφιακά δικαιώματα πολιτών

Η Πολιτική Επιτροπή της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο με τίτλο “Ψηφιοποίηση του Κράτους, Ψηφιακά Δικαιώματα Πολιτών” που κατατέθηκε από την Επιτροπή Ψηφιακών την οποία αποτελούν οι κκ. Θεόφιλος Κωτσίδης, Βασίλης Βασιλόπουλος, Σπύρος Λάντσας και Θανάσης Ντζουμάνης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή αφού εξέτασε όλες τις πτυχές του θέματος και με δεδομένη την πολυπλοκότητα των θεμάτων, συγκέντρωσε τις πολιτικές εκτιμήσεις της στο παρόν κείμενο, που θα αποτελέσει την βάση για επιμέρους προτάσεις και θέσεις.

Στην συζήτηση σημειώθηκε το γεγονός ότι υπάρχει απόλυτη ένδεια προτάσεων και ολοκληρωμένων θέσεων από τα υπόλοιπα κόμματα, τόσο για τα θέματα της Ψηφιακής Οργάνωσης του Κράτους και της  Ψηφιοποίησής του, όσο για τα τα Ψηφιακά Δικαιώματα των Πολιτών.

Ο κ. Θράσος Φωτεινός / Προεδρεύων ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ τόνισε: “Το κείμενο αυτό αποτελεί πρωτοπορία για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα βρίσκεται δύο βήματα πίσω από την εποχή, αντί να βρίσκεται μπροστά. Δεν υπάρχουν προτάσεις για την Ψηφιοποίηση του Κράτους. Αυτή η εργασία/μελέτη/πρόταση της Επιτροπής, είναι η βάση που θα εμπλουτίσει το σύνολο των προτάσεών μας, δεδομένου ότι η επίδραση της τεχνολογίας είναι εξαιρετικά μεγάλη σε όλα τα ζητήματα. Το Πολιτικό μας Σχέδιο και η Στρατηγική υλοποίησής του περνάει μέσα από την αντίληψη του Νέου Προτύπου Ζωής που προτείνουμε. Ο καπιταλισμός θέλει άβουλους πολίτες. Εμείς θέλουμε το άτομο  να βρίσκεται στον πυρήνα των αποφάσεων. Να λειτουργούν όλα για τον πολίτη. Συγχρονισμένοι με τις συνθήκες και με ρεαλισμό θέτουμε τα ζητήματα τεχνολογίας και δικαιωμάτων, παίρνοντας θέση εκεί που οι υπόλοιποι σιωπούν”.

Ο κ. Θεόφιλος Κωτσίδης / Διοικ. Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΣ, στην ομιλία του τόνισε: “Συνήθως οι προτάσεις για το θέμα, βρίσκονται στο μυαλό ορισμένων πολιτικών, που παρεμπιπτώντος έχουν ελλιπέστατη γνώση των διεθνών συνθηκών και παραμέτρων ή και άγνοια της παγκόσμιας και της τοπικής αγοράς. Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο για την επόμενη 10ετία. Η χώρα μας είναι υποανάπτυκτη στο θέμα. Τα Ελληνικά κόμματα δεν έχουν κατανοήσει ότι η συνολική ανθρώπινη γνώση (αλλά και αυτή που παράγεται στην Ελλάδα) βρίσκεται ήδη στα χέρια και τις διαθέσεις εξαιρετικά λίγων προσώπων/εταιριών. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ανθρώπινα επιτεύγματα που να χρησιμοποιούνται προς όφελος του ανθρώπου, αλλά μόνο των εταιριών και του κέρδους….” και συνέχισε “… ενώ ασχολούμασταν με την εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργασίας μας (που συνεχίζεται), φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να ασχοληθούμε με την αξία (και την υπεραξία) που παράγει η ύπαρξή μας, δηλαδή οι προσωπικές μας πληροφορίες που ενσωματώνονται σε τεχνολογικές πλατφόρμες και με αυτές θησαυρίζουν τρίτοι -που ούτε καν τους γνωρίζουμε. Τίποτε δεν επιστρέφει στους πολίτες.”

Ο Dr Β. Βασιλόπουλος στην εισήγησή του μεταξύ άλλων σημείωσε: “… μπορεί ένα κράτος -που αποτελεί οικονομικά το 1 εκατομμυριοστό ενός τεχνολογικού γίγαντα- να επιβάλλει τις απαιτήσεις της κοινωνίας σε σχέση με τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί η τεχνολογία; Η απάντηση έχει ήδη δοθεί, αφού τα τελευταία 12 χρόνια με την συζήτηση περί GDPR, ουσιαστικά συζητείται και νομοθετείται το δικαίωμα του ατόμου/πολίτη να αποφασίζει για τα θέματα που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση του. Κάτι τέτοιο δεν μας απασχολούσε πριν 15 χρόνια….

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: “Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην περίοδο που το άτομο αξιολογεί πως θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία ώστε να υπάρχουν συνεχή οφέλη και με λογική σταθερότητας…” και “…στην Ελλάδα δεν παράγουμε στελέχη, τεχνογνωσία και υποδομές, ενώ θα μπορούσαμε. Μόνο κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε υπέρ των πολιτών. Το να γλυτώνουμε χρόνο που τους Δημόσιους υπαλλήλους για έγγραφα, μπορεί να είναι καλό και λειτουργικό για τον πολίτη, αλλά δεν συνιστά πολιτική, τέτοια που να δημιουργεί συνθήκες ώστε να μπορεί να παραχθεί έργο και ευημερία”.

Ο κ. Σ. Λάντσας τόνισε: “… τουλάχιστον πρέπει να ξέρουμε τις απειλές. Σήμερα δεν γνωρίζουμε (οι πολίτες) ούτε από που ούτε πόσο κινδυνεύουμε από την διαχείριση των πληροφοριών από τρίτους. Η ανισότητα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κοινωνική ανησυχία που σχετίζεται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι της καινοτομίας τείνουν να είναι οι πάροχοι πνευματικού και φυσικού κεφαλαίου —οι καινοτόμοι, οι μέτοχοι και οι επενδυτές— γεγονός που εξηγεί το αυξανόμενο χάσμα πλούτου μεταξύ εκείνων που εξαρτώνται από το κεφάλαιο έναντι της εργασίας…” και “… Η παραδοσιακή μορφή νομοθεσίας δεν είναι κατάλληλη για τον ρυθμό με τον οποίο οι τεχνολογίες φτάνουν γρήγορα σε κρίσιμη μάζα και μεταμορφώνουν τις βιομηχανίες”.

Μπορείτε να μελετήσετε το κείμενο, Ψηφιοποίηση του Κράτους, Ψηφιακά Δικαιώματα Πολιτών στο link: https://www.prasini-aristera.gr/psifiaka-diakiomata-kratos/

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024