Πράσινη Αριστερά: «Ρεύμα. Η κοροϊδία, που γίνεται τραγωδία για τους πολίτες»

«Μετά το έγκλημα της συμμετοχής της χώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας και την διακίνηση του 100% ποσοστού παραγωγής και διάθεσης, ήρθε η αντίληψη του target model η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και οδηγεί σε τρελές τιμές το ρεύμα όντας αποκομμένο από το κόστος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πράσινη Αριστερά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

K. Μητσοτάκης: “απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο”.

Στα ελληνικά: “απόφαση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει τις εταιρίες και ταυτόχρονα θα τους παράσχει έσοδα με την μορφή επιδότησης”.

Η κυβέρνησης της αναποτελεσματικότητας και της κοροϊδίας, συνεχίζει να προσβάλλει την νοημοσύνη μας.
Μετά το έγκλημα της συμμετοχής της χώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας και την διακίνηση του 100% ποσοστού παραγωγής και διάθεσης, ήρθε η αντίληψη του target model η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και οδηγεί σε τρελές τιμές το ρεύμα όντας αποκομμένο από το κόστος. Το μοντέλο έχει φτιαχτεί πάνω σε θεωρίες και δεν λαμβάνει υπόψιν ότι υπάρχει κλιματική κρίση, με αποτέλεσμα να αποδεικνύει ουσιαστικά και καθημερινά ότι οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη είναι ανυπεράσπιστοι.
Το ρεύμα, ενώ είναι κοινωνικό αγαθό, έχει καταστεί χρηματιστηριακό είδος και πηγή κερδοσκοπίας.
Η άθλια αυτή κυβέρνηση επέστρεψε και εξέθρεψε ένα ολιγοπώλιο εταιριών ενέργειας, που μέσω της αδηφάγου όρεξής του για πλουτισμό, δημιουργεί άγχη και ταπεινωτικές καταστάσεις για τους πολίτες.

Το μέτρο που ανακάλυψη για την μείωση των τιμών είναι από γελοίο έως απαράδεκτο.

Όπως είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια, τα περί φορολόγησης “υπερκερδών” αποδείχθηκαν παραμύθια, διότι ως γνωστόν στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν “υπερκέρδη”. Μόνο κέρδη.
Η παρέα των φίλων και γνωστών, δεν μπορεί να σκεφτεί ότι φταίει η Ενεργειακή πολιτική τους για τα κακά που μας βρίσκουν, ότι φταίνε οι πολιτικές που ακολουθούν για το χρηματιστήριο ενέργειας και το ποσοστό συμμετοχής μας, το μείγμα ΑΠΕ, οι υποδομές, οι yes-men που έχουν τοποθετήσει σε κάθε υπηρεσία για να ελέγχουν το κράτος αντί να κάνουν προτάσεις για να καλυτερεύσει η ζωή των πολιτών.
Αυτή είναι πολύ σωστή και αποδίδει.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει:

  1. το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας,
  2. να επανακτηθεί άμεσα η πλειοψηφία της ΔΕΗ,
  3. οι εποπτικές Αρχές να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες, ώστε να αποτραπούν οι αναδυόμενες συνθήκες καρτέλ,
  4. να αλλάξει ο τρόπος συμβολαίων για τους καταναλωτές, σε πιο απλά και χωρίς  ρήτρες,
  5. να νομοθετηθεί ή να πιεστούν οι εταιρίες ώστε να αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο, που τους αναλογεί, έχοντας πλήρη διαφάνεια στα κόστη και τις χρεώσεις.

Η κοροϊδία και ο λαϊκισμός της κυβέρνησης είναι εκρηκτικός συνδυασμός.
Θα τους σταματήσουμε, διότι είμαστε πολλοί περισσότεροι.