«Πράσινο φως» για απολύσεις σε επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε απολύσεις (οι οποίες είχαν «παγώσει» κατά τη διάρκεια της καραντίνας) στην περίπτωση που δεν κάνουν χρήση των εναλλακτικών μέτρων προστασίας, δίνει πλέον το υπουργείο Εργασίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να είναι βιώσιμες υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αν δεν προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Προκειμένου, ωστόσο, να μην υπάρξουν αθρόες απολύσεις, το υπουργείο Εργασίας βάζει ως όρο για απολύσεις την «παραίτηση» από τη χρήση του μέτρου της λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή με τη μορφή της εκ περιτροπής εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε νέα εγκύκλιο που εξέδωσε προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών και ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους πίσω σε ενεργή απασχόληση μπορούν κατ αρχήν να προβούν σε απολύσεις.

Η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπεται για όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ,
οι οποίες υποχρεούνται να διατηρήσουν για 45 ημέρες μετά την αναστολή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κατά το μήνα Μάιο μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών και να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών. Η παράταση της αναστολής διαρκεί μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Αν οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους μέχρι την 31η Μάιου, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από το χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας. Στο 45ήμερο της προστασίας δεν απαγορεύονται οι απολύσεις αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας και εφόσον δεν επιλέγουν παράταση των αναστολών ούτε το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, μπορούν κατ αρχήν να προβούν σε απολύσεις.