Πράσινο φως για τα επόμενα στάδια ολοκλήρωσης του σχεδιασμού του East Med

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΥΑΦΑ Ποσειδών» Α.Ε. έδωσε την έγκριση για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών σταδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και ωρίμανση του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed).

Σε μια συγκυρία, όπου καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο για την προώθηση του αγωγού, συνεδρίασε στις 12 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο, το Δ.Σ. του φορέα υλοποίησης του έργου, το οποίο και ενέκρινε την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων γύρω από την φάση ανάπτυξης του project, όπως μια σειρά από μελέτες και διαδικασίες, απαραίτητες προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της «ΥΑΦΑ Ποσειδών» – στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON- συμφωνήθηκε να προχωρήσει η επένδυση των περίπου 70 εκατ ευρώ που απαιτούν οι εναπομείνασες διαδικασίες για να ολοκληρωθούν τα στάδια ωρίμανσης του αγωγού EastMed, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της “ ΥΑΦΑ Ποσειδών” συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος του ΔΣ της IGI Poseidon, Κωσταντίνος Ξιφαράς και ο Pierre Vergerio Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που επικρατεί σε επιχειρηματικό επίπεδο γύρω από την προώθηση του έργου, παράλληλα με τις κινήσεις σε διακρατικό επίπεδο.

Η στρατηγική επένδυση της «ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στοχεύει στην υλοποίηση του πρώτου αγωγού που θα μεταφέρει απευθείας το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Ευρώπη. Ενα δηλαδή ακόμη βήμα προς την την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.

Το έργο του EastMed διασφαλίζει την απευθείας όδευση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα νέα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου προς τις αγορές της Ευρώπης, καθώς ο αγωγός θα μεταφέρει ποσότητες από τη λεκάνη της Λεβαντίνης μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Δεδομένης της συμβολής του προς την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων, ο EastMed χαίρει την υποστήριξη της ΕΕ η οποία τον έχει αναγνωρίσει ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του συγχρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» ( CEF).

-Ad-