ΠΡΑΤΤΩ και Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση: Άμεση ανάγκη ο δημοκρατικός διάλογος και οι κοινές δράσεις

Άμεση είναι η ανάγκη για δημοκρατικό διάλογο και κοινές δράσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ και της Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Κίνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η χώρα και η περιοχή βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Στην Ελλάδα τα σημάδια της παρακμής είναι ολοφάνερα, ενώ υπάρχουν περιοχές κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής αποσύνθεσης. Οι πολιτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα των κομμάτων της δημοκρατικής -προοδευτικής αντιπολίτευσης έχουν εγκλωβιστεί στα στενά κομματικά τους σχέδια, ενώ φάνηκε να μην διαθέτουν επάρκεια κατανόησης της διεθνούς και εσωτερικής κατάστασης, του επείγοντα χαρακτήρα, που έχει η ανάγκη δημιουργίας ενός δημοκρατικού μετώπου αντίστασης στα σχέδια της σκληρής δεξιάς και στις πολιτικές της ακροδεξιάς. Προς το παρόν αδυνατούν να διαμορφώσουν μια στρατηγική αναγέννησης της πατρίδας, ανασυγκρότησης της κοινωνίας, ριζοσπαστικής αλλαγής της οικονομίας. Όπως εξάλλου δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ιστορικά μέγιστη εκλογική πτώση της ΝΔ. Επί μήνες σιωπούμε για να μην πληγώσουμε προεκλογικά τον δημοκρατικό κόσμο. Αλλά τώρα δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Ο τόπος και το κίνημα έχει ανάγκη από συνεργασίες και διάλογο τόσο στην κορυφή, όσο και στη βάση, στη διαμόρφωση πολιτικών και πεδίων πρακτικών κοινής δράσης. Έχει ανάγκη της δημιουργίας στην πράξη ενός μετώπου αντίστασης και αναγέννησης.

Εδώ και χρόνια τονίζουμε την ανάγκη συμπόρευσης των δημοκρατικών, πατριωτικών-προοδευτικών δυνάμεων. Έχουμε αποστείλει τα τελευταία έξι χρόνια σειρά επιστολών με προτάσεις για ένα δημοκρατικό μέτωπο προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε κάνει επανειλημμένες προτάσεις για τη συνεργασία και κοινή δράση, όπως με τις προτάσεις μας «Για μια διαφορετική πορεία της χώρας», «Έξι προγραμματικοί άξονες», «Το όραμα και το Πρόγραμμα» ενός μετώπου, καθώς και τη συνεργασία σε επιμέρους θέματα, όπως στην πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στον ενεργειακό και στον αγροτικό τομέα. Με αλαζονεία οι κύριες δυνάμεις της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να ανταποκριθούν ουσιαστικά σε αυτές τις προσπάθειες, ενώ περιορίστηκαν να τις «αξιοποιήσουν» μικρόψυχα επικοινωνιακά.

Με πείσμα επιδιώξαμε να οργανώσουμε τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές-προοδευτικές δυνάμεις. Μαζί με δέκα άλλες οργανώσεις συγκροτήσαμε το «Φόρουμ Δημοκρατικού Διαλόγου, στον οποίο αρνήθηκαν οι μεγαλύτερες δυνάμεις να προσέλθουν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας ήδη κάνει μία σειρά ενεργειών, προτείνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις:

Α) Τη δημιουργία επιτροπής προσωπικοτήτων που θα διευκολύνουν τις προγραμματικές συζητήσεις στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Οι δύο οργανώσεις που συνυπογράφουν το παρόν κείμενο, θα έχουν σύντομα έτοιμη τη δική τους συμβολή ως προς τα προγραμματικά.

Β) Την εντατικότερη ενεργοποίηση του «Φόρουμ Διαλόγου» και ανταλλαγής απόψεων, το οποίο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, έστω και με δυσκολίες. Καλούμε εκ νέου όλες και όλους να συμμετάσχουν διατηρώντας ασφαλώς την αυτονομία τους.

Γ) Τη διαμόρφωση σχεδίου και τρόπου υλοποίησή του για κοινή δράση σε τομείς μεγάλης σημασίας για τον λαό μας, όπως είναι η ενέργεια, η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η πρωτογενής παραγωγή. Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους μας να συμβάλλουν στη δημιουργία μετώπων κοινής και ενωτικής δράσης πολιτικών σχηματισμών, ανένταχτων πολιτών, συνδικάτων και δήμων. Σύντομα δε, θα ανακοινώσουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες μας.

Όποια δύναμη μείνει πίσω, προσκολλημένη σε άγονες αρχηγικές στρατηγικές, μακριά από πολιτικές αναγκαιότητες και ιστορικές απαιτήσεις, θα πρέπει να θυμάται: τα κινήματα ξεπερνούν αυτούς που καθυστερούν ή κοιτούν πίσω. Αν τα υπάρχοντα κόμματα δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, τότε θα γίνει άμεσα επιτακτική η δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα της υπεύθυνης δημοκρατικής παράταξης. Φορέα πολυσυλλεκτικού, σοβαρού, με αίσθηση ιστορικής ευθύνης και συνείδησης για τα πολιτικά του καθήκοντα, με γνώση και αξιοποίηση της εμπειρίας όσων το συγκροτήσουν.