Ο σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Νίκος Μανίας, καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανίας φέρεται να είπε ενώπιον των μελών της προανακριτικής πως «οι καταθέσεις μου την κυρία Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Στις αρχές Απριλίου με κάλεσε ξανά η κυρία Παπασπύρου. Εκεί μου είπαν οτι υπάρχει μια κατάθεση που με ενέπλεκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και γι’ αυτό μου προτάθηκε να γίνω μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Εγώ ήμουν χωρίς δικηγόρο. Μου είπαν οτι χρειάζεται να γίνει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να γίνω μάρτυρας και οτι πρέπει να το κάνω αυτό το αίτημα την ίδια μερα. Το κάναμε εκεί».
Ο κ. Μανίας φέρεται να κατέθεσε πως πήγε την επόμενη μέρα στην κυρία Τουλουπάκη και εκείνη του είπε οτι πρέπει να καταγγείλει αξιόποινες πράξεις. «Αυτό μου το είχε ζητήσει και η κυρία Παπασπύρου», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και πρόσθεσε: «εγώ είπα οτι δεν ξέρω για αξιόποινες πράξεις. Και την επομένη έμαθα οτι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος πολιτικού».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μανίας είπε πως δεν έδωσε κατάθεση στην κυρία Τουλουπάκη, αλλά «έγινε μια αίτηση για αναγγελία αξιόποινων πράξεων».
Στη συνέχεια, φέρεται να αποκάλυψε πως η Ελένη Τουλουπάκη τον πίεσε να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως δεν γνώριζε κανέναν από τους δύο πολιτικούς.
«Δεν έχω τίποτα να δηλώσω για εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση. Ο υπουργός δεν μπορούσε να παρέμβει στις τιμές», φέρεται να ανέφερε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στις καταθέσεις του, επισήμανε ότι είχαν να κάνουν με τεχνικά χαρακτηριστικά για την τιμολόγηση των φαρμάκων και υπενθύμισε πως τότε υπήρχε νόμος για τις τιμές των φαρμάκων.
«Η εργασία μου απευθυνόταν στην υπηρεσία. Οι υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι να την αξιολογήσουν και μετά υπήρχε και η Επιτροπή τιμών αλλά και επιτροπή του ΕΟΦ. Μου είπαν οτι υπήρχε συγκεκριμένη έρευνα για συγκεκριμένη εταιρεία. Πρώτα για τέσσερα πέντε φάρμακα και μετά για περίπου σαράντα ρωτήθηκα. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν αν υπήρχαν υπερτιμολογήσεις», συνέχισε, σύμφωνα με πληροφορίες.
Επίσης, ο κ. Μανίας φέρεται να ανέφερε πως «η πολιτική ηγεσία (σ.σ. του υπουργείου Υγείας) αρκείται στην υπογραφή (σ.σ. για την διαμόρφωση τιμών των φαρμάκων). «Από την γνώση που είχα το δελτιο τιμών ακολουθούσε όλη τη σειρά που προβλεπόταν. Όταν έφτανε στα χέρια του Υπουργού ήταν εκτυπωμένο από την αρχή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν είχε κάνει παρέμβαση ο υπουργός.