Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: «Επίθεση» Τζανακόπουλου στη ΝΔ – Τι είπαν Μπούγας και Λοβέρδος

Για επιχείρηση της κυβέρνησης να στηθεί ειδικό δικαστήριο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος.

«Αποσύρετε την πρόταση ώστε να μπορέσετε να φύγετε από την αίθουσα με ψηλά το κεφάλι», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος. Υποστήριξε μάλιστα ότι (οι κατηγορίες κατά Παπαγγελόπουλου) είναι επιλογή Μητσοτάκη «να κάνει το χατήρι» του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και αποδεικνύει ότι το μόνο που σας απασχολεί είναι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί μιας απούσας (από την αίθουσα) κυβέρνησης.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν υπάρχει ούτε μικρό παιδί που να μην κατανοεί την υστεροβουλία και τις αντιφάσεις των καταθέσεων, στις οποίες στηρίζετε την πρόταση για διεύρυνση είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες δεν μπορούν να σταθούν πουθενά όπου δεν έχει πλειοψηφία η ΝΔ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε αρχηγό – σύμφωνα με τον βασικό σας μάρτυρα – αρχικά τον κ. Βορίδη, αλλά σήμερα, «έχει την ίδια δομή, αλλά αρχηγό τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Τι δήλωσε ο Ιωάννης Μπούγας

Ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Ιωάννης Μπούγας, μιλώντας για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου τόνισε ότι: «Ο εισαγγελικός έλεγχος περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ανεύρεση ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων, με στόχο την πολιτική τους εξόντωση με απώτερο σκοπό ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει στον ίδιο του τον εαυτό τις αιτιάσεις που διατυπώνει για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να εισπράξει το δημόσιο πρόστιμα από τη Νοvartis.

«Η εταιρεία Novartis φέρεται να μετήλθε αθέμιτες πρακτικές στις οποίες μετείχαν ιατροί και στελέχη της, κυρίως την επιθετική προώθηση των προϊόντων της. Καθήκον της Εισαγγελίας ήταν ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων ώστε αφενός να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και αφετέρου να δυνηθεί το ελληνικό Δημόσιο να επιβάλλει και εισπράξει πρόστιμα και διοικητικές ποινές. Μέχρι σήμερα τι συνέβη; Απολύτως τίποτα, με μεγάλη πιθανότητα τα βασικά αδικήματα να έχουν υποπέσει σε παραγραφή, με ευθύνη όσων σήμερα χειρίστηκαν τις αντίστοιχες υποθέσεις.

Οι διωκτικές αρχές δεν έχουν στοιχειοθετήσει, μέχρι σήμερα, συμπεριφορά παράνομη ή αθέμιτη της εταιρείας ώστε το ελληνικό Δημόσιο να μπορέσει να στραφεί εναντίον της. Επομένως αυτά τα ερωτήματα που απευθύνετε σε εμάς, πρέπει να τα απευθύνετε στο δικό σας κόμμα», είπε ο Γιάννης Μπούγας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί επί των ημερών του δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί η εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές, γιατί δεν κατέστη δυνατό να επιβληθούν πρόστιμα και γιατί δεν κατέστη δυνατό να εισπραχθούν οι αποζημιώσεις για το ελληνικό Δημόσιο.

Ως προς το ερευνητικό πεδίο της επιτροπής, ο κ. Μπούγας αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν αποκαλυφθεί ότι τα έγγραφα του FBI στηρίζονται στις καταθέσεις μαρτύρων που προσδοκούν οικονομικό όφελος ή ότι υπάρχουν και άλλα έγγραφα που απεκρύβησαν από τη Βουλή, τα οποία αναιρούν το περιεχόμενο εγγράφων που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή και σκοπίμως είχαν διοχετευθεί ή αν αποκαλυφθεί ότι οι μάρτυρες που εξετάστηκαν στην Αμερική είναι οι ίδιοι που εξετάστηκαν στην Ελλάδα με πλασματική ονομασία ή ότι είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση Novartis και εξαρτούσαν οικονομικό όφελος από την έκβαση της υπόθεσης και παράνομα έλαβαν καθεστώς προστασίας.

Λοβέρδος: Ανέντιμη η μη υπερψήφιση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου

«Κάθε άλλη στάση» (από την υπερψήφιση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου) «θα ήταν πολιτικώς ανέντιμη και από νομικής πλευράς απολύτως ύποπτη» τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, από όσα κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή – όχι από κουκουλοφόρους – επιβεβαιώνεται ότι είχε συσταθεί μία «εγκληματική ομάδα» που «παραπέμπει ευθέως σε πρακτικές σικελικής μαφίας». Έχουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος, τον Δον, έχουμε τους Κάπο ρέτζιμε, και έχουμε και διάφορα εκτελεστικά όργανα που εκτελούν συμβόλαια θανάτου [..] Αυτά ήταν τα μέλη της «συμμορίας» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Μιλώντας για τη συνεισφορά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην προκαταρκτική επιτροπή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πέραν αυτών υπάρχει και το πειστήριο της έρευνας του Εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη και τον τρόπο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης.

Ειρωνεύονται κι αυτόν, τον διεθνή Εισαγγελέα, που έχει εμπλακεί σε 20 τουλάχιστον διαμάχες του 21ου αιώνα, αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος εκφράζοντας τον προβληματισμό και για άλλες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουμε πληροφορίες ακόμη, όπως η υπόθεση των διώξεων κατά του Ανδρέα Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο κ. Παπαγγελόπουλος απολάμβανε, της εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και παρέμενε στη θέση του ενώ είχαν αλλάξει τέσσερις υπουργοί Δικαιοσύνης.