Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε για την απειλή πολέμου στο μέσον της Ευρώπης.
«Σήμερα υπάρχει η απειλή πολέμου στο μέσον της Ευρώπης μας», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και μίλησε για τον κίνδυνο αλλαγής της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης.
«Όποιος θέλει να ζήσει με ασφάλεια μαζί με τον άλλον, δεν τον απειλεί. Οι 130.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα μόνο ως απειλή μπορούν να γίνουν αντιληπτοί», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε πάνελ με τον αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν. Το θέμα είναι, επισήμανε, αν είναι πιο πιθανό να καταλήξουμε σε μια συνεργασία βασισμένη σε κανόνες ή σε ένα σύστημα με σφαίρες επιρροής και πολιτικές στρατιωτικής ισχύος, όπως αυτό μετά τη Γιάλτα το 1945.
«Αυτή η κρίση δεν είναι ουκρανική, είναι ρωσική», τόνισε η υπουργός και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και να προσέλθει στον διάλογο, «για το πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας για τον κόσμο το 2022».
Στο ακροατήριο βρισκόταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος, απευθυνόμενος στην υπουργό, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα και τις οικογένειές τους, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. «Ευχαριστούμε για τα 5.000 κράνη, αλλά δεν μπορούμε έτσι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Δεν αρκούν», είπε δηκτικά, αναφερόμενος στα κράνη που έστειλε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση στην Ουκρανία, έπειτα από ουκρανικό αίτημα και ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη διάθεση εξοπλιστικών συστημάτων.
«Δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς. Αλλά αν λάβουμε μια τέτοια απόφαση (ενν. για παράδοση όπλων στην Ουκρανία), τότε το Σχήμα της Νορμανδίας δεν λειτουργεί πλέον και τότε αυτό θα αποτελεί ακόμη μία απειλή για την ασφάλεια», απάντησε η κυρία Μπέρμποκ και επισήμανε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αποτροπή της κατάρρευσης της Ουκρανίας εκ των έσω, «λόγω έλλειψης επενδύσεων ή κατάρρευσης του νομίσματός της. Είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είναι κανείς υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και δήμαρχος του Κιέβου».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ