Προειδοποίηση σε Τουρκία: «Θα χάσουν περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσουν»

Τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπιτικής ισχύος της χώρας με τρόπο που κάνει ασύμφορη οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον της, τόνισε μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Στόχος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, ότι δεν συμφέρει κανέναν οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον μας, καθώς το κόστος που θα υποστεί είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα προσπορίσει», δήλωσε ενώπιον των μελών της επιτροπής.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σημείωσε πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελής. Μάλιστα, αποκάλυψε πως επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα.

«Με διαβεβαίωσε ότι σκοπός είναι με όλη τους τη καρδιά να συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις. Έχει σημασία τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά για να υπάρχει συνεννόηση και συμφωνήσαμε να βρεθούμε να συζητήσουμε στη προσεχή συνεδρίαση των χωρών μελών ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα τέλη Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό, ο υπουργός εξέφρασε την απόλυτη προσήλωσή του στο πλευρό της Κύπρου κάνοντας λόγο για συντονισμένη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της.

«Για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενημερώνω συστηματικά τους πρέσβεις που έχω συναντήσει αλλά και σημαντικά στελέχη των υπουργείων άμυνας άλλων χωρών αλλά αι κορυφαία στελέχη των διεθνών αμυντικών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Για τις ΗΠΑ τόνισε πως στόχος είναι η αναβάθμιση των σχέσεων στη λογική μιας στρατηγικής συμμαχίας. « Η αμυντική αναβάθμιση των δύο χωρών είναι έτοιμη, θα υπογραφεί πριν την επίσκεψη Πομπέϊο στην χώρα μας. Θα επισκεφτεί το ΥΠΕΘΑ και θα επιβεβαιωθεί η εκβάθυνση στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών», ανέφερε και θύμισε πως οι αμερικανοί ενδιαφέρονται για την σε βάθος χρόνου χρήση της βάσης της Σούδας αλλά και την μερική του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Για την αναβάθμιση των F16 σε viper, είπε πως με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθούν και οι δυνατότητες της ΕΑΒ, εξέλιξη που θα την καταστήσει λειτουργική αλλά και θα της δώσει τη δυνατότητα να προσελκύσει άλλες αντίστοιχες αναβαθμίσεις.

Για την υποστήριξη των Μιράζ, σημείωσε πως υπάρχει συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρίες, αναγνωρίζοντας όμως πως στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα.

«Για τις δύο νέες φρεγάτες τύπου Μπελάρα, έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον που θα παρέχει το πλεονέκτημα άμυνας περιοχής με αντιαεροπορική κάλυψη με προηγμένα μέσα και τεχνολογίες. Η γαλλική πλευρά έχει συμφωνήσει αλλά υπάρχει το θέμα χρηματοδότησης και τις απαιτήσεις ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που θέλουν οι γάλλοι αλλά αυτό που θέλουμε εμείς. Υπάρχουν εντατικές επαφές μεταξύ των 2 κρατών προκειμένου να συνεννοηθούμε τι θέλουμε από αυτό το πλοίο. Είμαστε σε πρώιμη φάση τώρα όμως υπάρχει προοπτική να αποκτήσουμε αυτό το όπλο που εκσυγχρονίζει το ναυτικό μας», είπε