Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου , Σάββατο 20 Ιουλίου 2019. Ξεκίνησε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Προειδοποίηση Τσίπρα: Να μην ανοίξουν τα σχολεία

Παρέμβαση προς την κυβέρνηση ώστε να επανεξετάσει την απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων κάνει ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας αγωνία και ισχυρές επιφυλάξεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται θετικός μόνο ως προς την επαναλειτουργία των τάξεων της Γ’ Λυκείου δεδομένου ότι οι μαθητές θα δώσουν πανελλαδικές αλλά και την επανεκκίνηση των μαθημάτων για τους τελειόφοιτους των πανεπιστημίων που θα δώσουν εξετάσεις για το πτυχίο τους και έτσι μπορούν να ενταχθούν και στην αγορά εργασίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σήμερα γύρο επαφών με καθηγητές και επιδημιολόγους με τους οποίους και συζήτησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Κατόπιν αυτών των επικοινωνιών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κυβερνητική πρόθεση να ανοίξει τα σχολεία για μόλις ένα εικοσαήμερο και ειδικότερα για τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδεχτεί χωρίς επιφυλάξεις το σύνολο των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και μάλιστα την είχε κατηγορήσει και καθυστερήσεις, όπως πχ στο θέμα των εκκλησιών. Εντούτοις σε ό,τι αφορά την σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στους πολίτες διαφοροποιείται και καταθέτει μία άλλη πρόταση για τα σχολεία καλώντας τους αρμοδίους της κυβέρνησης να επανεξετάσουν την σχετική απόφαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα ανέφερε ότι η λειτουργία των σχολείων δεν μπορεί να συγχέεται με την σταδιακή επαναφορά της οικονομίας και μάλιστα τόνισε πως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ που σημειωτέον κάνουν και μαζικά τεστς για τον ιό, επομένως έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και επισήμως έπαιρνε σαφείς αποστάσεις από την επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων με αιχμή δημοτικά και γυμνάσια σχολιάζοντας επικριτικά πως «καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να θέσει σε διακινδύνευση για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες» τα επιτεύγματα που συλλογικά κέρδισε η κοινωνία με την υπομονή και την προσπάθεια του συνόλου των πολιτών.

«Αντί λοιπόν, να προχωρήσουμε τώρα στο βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές από όλες τις απόψεις άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα του μέρους του πληθυσμού με αντισώματα και ενδεχομένως εφοδιασμένοι και με νέα φαρμακευτικά όπλα για την αντιμετώπιση του ιού» αναφέρει η Κουμουνδούρου καλώντας την κυβέρνηση να κινηθεί με αίσθημα ευθύνης.