Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα, με την κυβέρνηση να θωρακίζει τη θετική συγκυρία, να αναδεικνύει τα ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές μπορούν να συγκλίνουν, αλλά και να επαναλαμβάνει ότι θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε κανενός είδους διαπραγμάτευση. Την ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν διαμορφώνουν οι δύο πλευρές λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας.
O Άκης Σκέρτσος υπουργός Επικρατείας τόνισε πως: «Έχουμε δρομολογήσει αυτή την σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές είναι συγκεκριμένες είναι γνωστές δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική ηγεσία. Οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει».
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικά πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο με την Τουρκία, αρκεί αυτός να διεξάγεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και υπό συγκεκριμένους όρους.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: Την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ. Να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
«Ναι» στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, με δεσμευτική ατζέντα από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Δημήτρης Μάντζος βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε: «Ενός διαλόγου που πρέπει όμως να δομείται πάνω σε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: τον αμοιβαίο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την οριστική εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επέμεινε στην πάγια εθνική θέση ότι ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».
Σοβαρές επιφυλάξεις και ευθείες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για τις συνομιλίες με την Τουρκία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι: «Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση και η συνδιαχείριση του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος τηςΕλληνικής Λύσης, σχολίασε πως: «όσο διεκδικεί η Τουρκία νομιμοποιούμε τις διεκδικήσεις με τις επαφές αυτές και την άφιξη του Ερντογάν εδώ. Από την πρώτη στιγμή είμαστε κατά».
Ο Βασίλης Στίγκας πρόεδρος των Σπαρτιατών, είπε: «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας και την ένσταση μας για αυτές τις διαβουλεύσεις με την Τουρκία διότι νιώθουμε ότι η Τουρκία δεν έχει αγαθές προθέσεις».
Ο Δημήτρης Νατσιός πρόεδρος της Νίκης, ανέφερε: «δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος ξέρουμε από τις προηγούμενους μήνες συνεχώς απειλεί, θα έρθω νύχτα θα έρθω βράδυ ».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε πως: « Εκθέσαμε στον κύριο υπουργό και τις θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση και σε σχέση με τον προγραμματισμό της συνάντησης αυτής σε ημερομηνία που πρόκειται να υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση λόγο του φορολογικού νομοσχεδίου».
Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών στα θέματα της λεγόμενης χαμηλής διπλωματίας.