Προετοιμαζόμαστε για χτύπημα Ερντογάν μέσα στις γιορτές

Η ανησυχία της Αθήνας, όπως επιβεβαίωναν και πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι ίσως η Άγκυρα να επιδιώκει να ασκήσει ξανά πίεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη.

Το σχέδιο της Τουρκίας έχει μπει σε εφαρμογή τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές στρατιωτικές πηγές, καθώς έχουν εξακριβωθεί συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μ. Ασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από camps του εσωτερικού της Τουρκίας με λεωφορεία, πολλοί από τους οποίους ήταν στο ΠΑΖΑΡ ΚΟΥΛΕ.

 Όπως στον Έβρο

Και σ’ αυτή την περίπτωση, η στρατοχωροφυλακή και η τουρκική αστυνομία παίζουν τον ίδιο ρόλο που έπαιζαν και στον Έβρο: Κατευθύνουν και οδηγούν τους μετανάστες, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από επικοινωνίες στο διαδίκτυο, οι μετανάστες καθοδηγούνται να αγοράσουν βάρκες και να περάσουν στην Ελλάδα, σε νησιά μας.

Ωστόσο, το σενάριο για το οποίο είναι καλά προετοιμασμένες οι ελληνικές αρχές είναι ένα νέο πιθανό «χτύπημα» της Τουρκίας μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Άλλωστε η γειτονική χώρα συνηθίζει να εκμεταλλεύεται τέτοιες μέρες, καθώς θεωρεί πως τα πράγματα είναι πιο «χαλαρά».

Το είπε ξεκάθαρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Αναφορικά με τα σενάρια που μιλούν για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να «σπρώξει» στα ελληνικά νησιά πλήθος από παράτυπους μετανάστες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πριν από λίγες μέρες στον ΑΝΤ1: «Φαίνεται ότι πάντα σε κάποια -να το πω έτσι- εθνική εορτή, σε κάποιο εορταστικό τριήμερο ή σε κάποια τέτοια περίοδο προσφέρεται η κατάσταση για αιφνιδιασμούς. Εξετάζουμε λοιπόν τώρα και άλλα σενάρια, όπως απόπειρα εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο».

Και συνέχισε: «Ο συναγερμός δεν λήγει. Παραμένει ο συναγερμός και παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε εγρήγορση, σε όλα τα μέτωπα, σε όλο το μέτωπο των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων (…) Στη βάση αυτή, είμαστε σε εγρήγορση, συλλέγουμε τις πληροφορίες, ερμηνεύουμε τις πληροφορίες και προετοιμάζουμε και τη δική μας αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Όλα δείχνουν ότι επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορονοϊού, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας στον Έβρο, -για την οποία ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε και ποτέ δεν θα το κάνουμε- μελετά και αυτό ως έναν  επιπλέον τρόπο πίεσης της Ελλάδας και της Ε.Ε. κατ’ επέκταση».

Τουρκικές παραδοχές

Όλο και περισσότερα τουρκικά μέσα αναφέρονται στα σενάρια μετακινήσεων μεταναστών και προσφύγων από καταυλισμούς στα παράλια. Πρόκειται -σύμφωνα με τους Τούρκους- για πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν φτάσει πριν από ένα μήνα στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, όμως δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν σε καραντίνα για 14 ημέρες και περίπου 500 από αυτούς έχουν κατασκηνώσει έξω από τη Σμύρνη, όπου περιμένουν να βρουν τρόπο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Μάζης: Φόβοι για θερμό επεισόδιο από τον Ερντογάν τις ημέρες των εορτών

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μέσα στο Πάσχα ο Ερντογάν να κάνει νέα «κίνηση» κατά της Ελλάδας, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης. Σε συνέντευξή του, τόνισε πως φοβάται «ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών», ενώ εκτίμησε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μας πιάσουν στον ύπνο λόγω κορoνοϊού». Πρόσθεσε όμως πως «η αποτροπή έχει νόημα, όταν αφήνεις κάτι να φανεί, αλλιώς είναι παγίδα».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για νέα απόπειρα Ερντογάν να στείλει στα ελληνική νησιά μετανάστες – φορείς του κορoνοϊού, ο καθηγητής σημείωσε: «Έχουμε κατά συρροή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την παραδοχή ακόμη του Ερντογάν, όταν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν ο κ.Γιούνκερ, που κουνούσε τη φωτογραφία του μικρού νεκρού αγοριού στην παραλία της Μυτιλήνης, λέγοντας ‘’θα σας γεμίσω τις ελληνικές ακτές με 100.000 τέτοια νεκρά παιδιά’’. Ομολογούν μόνοι τους. Να στοιχειοθετηθεί ένας φάκελος, που να παραπέμπει τον Ερντογάν σε δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Όταν στέλνεις νοσούντες από ιό στο εσωτερικό ενός άλλου κράτους, έχοντας πλήρη γνώση του τί κάνεις, αυτό λέγεται ‘’βιολογικός πόλεμος’’, είναι παράνομος, άρα διαπράττεις έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Απορώ γιατί εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε την Τουρκία από τις συνέπειες των εγκλημάτων, τα οποία κάνει. Γιατί; Για να την κατευνάσουμε; Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του κατευνασμού;»

Για τη γενικότερη κατάσταση στη γείτονα, ο κ. Μάζης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει «μαύρη» οικονομία μισή από την επίσημη ενώ οι σχέσεις της με το Κατάρ μπορούν άνετα να υποστηρίξουν επιθετικές ενέργειές της.