Προφυλαχτείτε απ’την κακοκαιρία: Δείτε αναλυτικά στο βίντεο πως θα βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες

Ξεκίνησε να «σφυροκοπά» τη χώρα ο Ηφαιστίων και ήδη πολλοί οδηγοί εγκλωβίζονται σε διάφορα μέρη της χώρας λόγω του χιονιά.

Οι αρμόδιες Αρχές έχουν κάνει έκκληση στους οδηγούς να μην κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους αν δεν έχουν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πόσοι, όμως, από τους οδηγούς ξέρουν να βάζουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους; Η απάντηση είναι πως ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν. Γι’ αυτό και παρατίθεται ο οδηγός για να μάθετε -έστω και τώρα- πώς μπορείτε να τις τοποθετήσετε.

Αλυσίδες με λεπτό κρίκο:

Κάποια μοντέλα αλυσίδων με μικρή διατομή κρίκου μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα με τροχούς 17”+, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό ιμάντα τάσης (π.χ. Thule CK7). Τα συστήματα αυτά δεν αναφέρονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτου, οπότε μόνο ο κατασκευαστής των αλυσίδων μπορεί να σας συμβουλεύσει για τη συμβατότητα με το αυτοκίνητό σας.

Υφασμάτινες «αλυσίδες»:

Πρόκειται για αντιολισθητικά καλύμματα που καλύπτουν τον τροχό. Το λεπτό πάχος τους επιτρέπει την τοποθέτησή τους σε σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα. Κάποιες μάρκες προσπαθούν να βελτιώσουν την πρόσφυση με πρόσθετα εξογκώματα, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Τέλος, η αντοχή τους στο στεγνό δρόμο είναι μικρή (μόλις 10-15 km).

Βάλτε τις υφασμάτινες «αλυσίδες» με τρία βήματα:

– Καλύψτε την ελεύθερη επιφάνεια του λάστιχου με την κουβέρτα, προσέχοντας το εσωτερικό λάστιχο σύσφιξης να μην πιάσει σε κάποιο μηχανικό εξάρτημα

– Σπρώξτε εμπρός ή πίσω το αυτοκίνητο για να καλύψετε και το μέρος του τροχού που πατούσε στο δρόμο.

– Κεντράρετε την υφασμάτινη αλυσίδα στον τροχό με τη βοήθεια των ιμάντων.

– Το σύστημα κεντράρεται αυτόματα με την κύλιση. Σταματήστε ύστερα από 100 m και ελέγξτε την τοποθέτηση.