Προνοιακά επιδόματα – Επίδομα θέρμανσης: Διεύρυνση αριθμού των δικαιούχων και πρόωρη καταβολή

Επιπλέον στήριξη στους πιο αδύναμους πολίτες εν μέσω πανδημία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το κονδύλι για την καταβολή επιδομάτων μέσω του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης. Έτσι αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα και πολύ μικρή κινητή και ακίνητη περιουσία. Κάθε μήνα καταβάλλονται 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Το επίδομα τέκνων χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Το ύψος του εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και τον αριθμό των παιδιών. Το ποσό του επιδόματος, καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις και ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και το δεύτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται σε πάνω από 260.000 οικογένειες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του ανέρχεται σε70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Πέραν των παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την καταβολή του πετρελαίου θέρμανσης πολύ νωρίτερα από όλες τις προηγούμενες χρονιές, και συγκεκριμένα εντός του 2020, ενώ θα είναι αυξημένο και το ύψος του ποσού που θα μοιραστεί, το οποίο θα φτάσει τα 84 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος του έτους στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Αντιθέτως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την κυβέρνηση διαψεύδεται ότι θα δοθεί οικονομική βοήθεια στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν επιστροφή των αναδρομικών, όπως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό για να μην δημιουργηθούν προσδοκίες που θα διαψευσθούν. Ορισμένες πηγές, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο.

-Ad-