Προνόμια για εμβολιασμένους: Οι σκέψεις που έχουν πέσει στο «τραπέζι»

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε σχέση με όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία διαμηνύει η κυβέρνηση την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν χτίσουμε τείχος ανοσίας το καλοκαίρι, το φθινόπωρο θα έχουμε 4ο κύμα της πανδημίας και ξανά μέτρα.

Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί αυτό πρέπει τον Αύγουστο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και γι’αυτό ήδη άνοιξε η συζήτηση για τα δικαιώματα των πλήρως εμβολιασμένων.

Επιστήμονες όπως οι Βασιλακόπουλος και Γώγος έκαναν την πρόταση δημόσια, οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, κάτι που έβαλε στο τραπέζι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τους επιστήμονες ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους όπως:

  • Να μην φοράνε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Να μην χρειάζεται να κάνουν self test
  • Nα έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους, όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ληφθεί καμία τέτοια απόφαση προτού ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους στην επιχείρηση «Ελευθερία» όλοι οι ενήλικοι.

«Δεν μπορεί να είναι μία συζήτηση που μπορεί να λάβει σάρκα και οστά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλους του ενήλικου πληθυσμού» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί σε 2-3 εβδομάδες, καθώς στο μεταξύ θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους και οι ηλικίες 18-29.

«Θα πρέπει να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που να μπορούν να καλύψουν άμεσα όλο τον πληθυσμό, ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία ότι κάποιος ο οποίος ήθελε να κάνει το εμβόλιο δεν βρήκε» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Εμβολιασμοί: Πρωταθλητές και ουραγοί

Τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν ανά περιφέρεια χωρίζοντας επί της ουσίας στα δύο την Ελλάδα.

Πρωταθλητές είναι η Κύθνος με 83,99%, η Μήλος με 77,14%, η Θήρα με 61,39%, η Άνδρος με 60,59% και η Κάρπαθος με 56,14%

Ειδικά για την Κύθνο ο καθηγητής Τζανάκης πρότεινε από τώρα να μην υπάρχουν περιορισμοί. «Στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί η απόλυτη ελευθερία τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός» υποστήριξε.

Ωστόσο άλλες περιοχές επιβάλλεται να «τρέξουν» πιο γρήγορα το πρόγραμμα «Ελευθερία»: Η Φλώρινα με 20,99%, η Ευρυτανία με 24,78%, η Εύβοια με 28,74%, και οι Σάμος και Αρκαδία με 30,14%.

Σε περίπτωση πάντως που δεν τα καταφέρουμε, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν ρισκάρουμε μόνο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αλλά και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Πηγή: mega

-Ad-